Koulutuksen puutteella voi hallita

20.8.2021 klo 12:47 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien aluevaalimenestykseen tähtäävä syyskausi käynnistyy koronapandemiarajoitusten ja maailmalta kuuluvien levottomuuksien tunnelmassa.

Pandemian vuoksi eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään karsitusti ja puoluekokous historian ensimmäistä kertaa etäyhteyksin.

Eduskunta kokoontui nopean kutsun myötä jo tänään perjantaina 20. elokuuta päättämään puolustusvoimien joukon lähettämisestä turvaamaan suomalaisten evankuointitoimia Kabulin lentokentällä.

Eduskunta kokoontui nopean kutsun myötä jo tänään perjantaina 20. elokuuta päättämään puolustusvoimien joukon lähettämisestä turvaamaan suomalaisten evankuointitoimia Kabulin lentokentällä.

Afganistanin tilanne yllätti, sillä kansainvälisten joukkojen lähdettyä suuresta ja vuoristoisesta maasta eteni Taleban nopeasti suuriin kaupunkeihin asti. Kansainvälisen yhteisön parinkymmenen vuoden yritys demokratisoida tuo Keski-Aasian levoton valtakunta oli epäonnistunut. Samaan aikaan kun kansainvälinen lentokenttä täyttyi evakuointeja odottavista diplomaateista ja turvaan lennätettävistä lähetystöille työskennelleistä afgaaneista, saapuivat taleban-taistelijat pääkaupunkiin.

Kukaan ei uskonut näin nopeaan vaihdokseen. Afganistan on ollut kysymysmerkkien ja epätodennäköisyyksien valtio ennenkin: sen valtauksessa tai jonkinlaisessa kurissapitämisessä ovat aikojen saatossa epäonnistuneet kaikki. Neuvostoliiton miehitys kesti vuosikymmenen 1979–89, sitten tuli sisällissota, talebanin valtaus 1996 ja vuoden 2001 terrorisminvastaisen sodan myötä Yhdysvaltain ja Britannian joukot.

Äärimmäisen tiukan šarialain noudattamista vaativa taleban pakottaa naiset pukeutumaan burkaan, jossa näkyviin jäävät vain silmät. Eikä se päästä tyttöjä kouluun. Laintulkinta kieltää myös musiikin kuuntelun ja television sekä suosii rangaistusten näyttämistä, kuten julkisia hirttäjäisiä. Nyt länsivalloille tai Natolle työskennelleet pelkäävät henkensä puolesta, sillä talebanin uskotaan nyt kiihdyttävän vastustajiensa etsintää ja löytäessään kiduttavan heitä. Työntekijät ovat hävittäneet työtodistuksiaan, tytöt polttaneet koulutodistuksiaan.

Nyt länsivalloille tai Natolle työskennelleet pelkäävät henkensä puolesta, sillä talebanin uskotaan nyt kiihdyttävän vastustajiensa etsintää ja löytäessään kiduttavan heitä.

Sitä, joka ei saa koulutusta, voivat muut mielivaltaisesti hallita. Jos afgaanityttö ei pääse kouluun eikä saa osallistua yhteiskuntaan, on hänen ainoa paikkansa kodissa miehen vallan alla: joko isän tai aviomiehen.

Unescon raportin mukaan maailmassa elää lähes 620 miljoonaa lasta ja nuorta, joilla ei ole edes perustason tietoja ja taitoja lukemisessa ja laskemisessa. Osa heistä on kuitenkin käynyt koulua, mutta todennäköisesti moni luku- ja laskutaidottomasta ei ole saanut opetusta omalla äidinkielellään.

Afganistanissa eletään nyt pelon kuristavassa ilmapiirissä. Pian näemme, onnistuvatko Suomesta lähtevät joukot turvaamaan meille evakutoitavien pääsyn pois kaoottiseksi muuttuneesta tilanteesta. Aika näyttänee senkin, pääseekö humanitäärinen apu perille.

 

 

 

 

 

Ylös