KD Nuoret halusi KD-Lehdelle uuden nimen ja verkkotilausvaihtoehdon – Aloitteet hylättiin, mutta asiaa kehitettäneen

28.8.2021 klo 16:52 Politiikka Kristiina Kunnas

KD Nuoret tavoittelivat Kristillisdemokraattien puolue- ja jäsenlehdelle verkkotilausvaihtoehtoa. Lisäksi nuorisojärjestön aloite vaati KD-Lehden nimeä muutettavaksi Kristillisdemokraatiksi. Aloitteet kaatuivat puoluekokouksessa.

– KD Nuoret on sitä mieltä, että printtilehti menee monelta suoraan roskikseen. Niin moni seuraa uutisia digitaalisesti, kuten myös KD:n verkkolehteä, aloitetta esitellyt KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen muistutti.

– Olisi hyvä kehittää lehteä niin, että pdf-versio saataisiin nettiin. Näin säästettäisiin puolueen rahoja tärkeämpään.

Olisi hyvä kehittää lehteä niin, että pdf-versio saataisiin nettiin. Näin säästettäisiin puolueen rahoja tärkeämpään. – KD Nuorten Annika Lyytikäinen

Riihimäen puoluekokousedustaja, puolueen hallintopäällikkö Ismo Portin piti puheenvuoron, jossa hän ehdotti aloitteen hylkäämistä.

– Aloitteeseen liittyy valitettavasti olettamuksia sellaisista säästöistä, joita ei syntyisi. Tässä on liikaa ristiriitaisuuksia. Esimerkiksi jos printtilehden painos putoaa melko vähänkin nykyisestä, muuttuu postitushinta oleellisesti kalliimmaksi.

– Tässä aloitteessa ontuvat taustatyö ja valmistelu, mutta tämän sanon hyvällä, en pahalla! Portin vakuutti.

Lohjan puoluekokousedustaja Merja Eräpolku kannatti Ismo Portinin hylkäysesitystä.

– Tämä aloite livahti meiltä puoluehallituksen maratonkokouksessa ohi. Olisi pitänyt pohtia tarkemmin jo siellä.

– Vasta 2015 siirryttiin maksuttomaan, kaikille avoimeen verkkolehteen, jota on koko ajan kehitetty ja laajennettu. Aiemmin netissä oli vain satunnaisia artikkeleita Kristillisdemokraattisesta viikkolehdestä.

Eräpolku muistutti, että pdf-tekniikka kyllä mahdollistaa näköislehden.

– Mutta meillä on vielä hirveästi sitä väestöä, joka ei vielä verkkolehteä lue. Herkästi voisi tapahtua se, että paperilehti joudutaan lopettamaan.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä kiitti KD Nuoria siitä, että he käyttävät oikeuttaan tehdä aloitteita.

– Meillä on puolueessa omat toimittajat, heidät haluaisin osallistaa tähän kehitystyöhön, Maanselkä totesi.

Puheenjohtaja Annika Lyytikäinen kertoi vetävänsä KD Nuorten tekemän aloitteen pois.

– Samalla ilmaisen harmistukseni siitä, että puoluehallituksessa tulee tällaisia lipsahduksia, Lyytikäinen totesi, ilmeisesti tarkoittaen sitä, ettei aloitteen sisältöön puututtu jo elokuun alun pitkässä kokouksessa.

KD Nuorten toinen KD-Lehteä koskeva aloite oli nimen muuttaminen Kristillisdemokraatiksi.

KD Nuorten toinen KD-Lehteä koskeva aloite oli nimen muuttaminen Kristillisdemokraatiksi.

Puheenvuoron pitänyt Merja Eräpolku esitti aloitteen hylkäämistä.

Hän muistutti lehden nimen olleen aiemmin Kristityn Vastuu eli KV, sitten vuodesta 2005 Kristillisdemokraattinen viikkolehti ja viimeisimmän lehtiuudistuksen myötä KD-Lehti. Aikakauslehtimäiseksi kuukausilehdeksi muututtiin 2016.

– Mikäli ehdotettaisiin, että perustetaan työryhmä, kannattaisin sitä. Mutta sääntöjen mukaan sellaista ei voi tehdä, Eräpolku sanoi.

–  Lehden nimeä muutettaessa haluttiin tuoda esiin KD-lyhennettä, koska lehden nimi yleensä lyhenee – kuten Helsingin Sanomat on HS tai Hesari ja Länsi-Uusimaa Länskäri. Meitä edelleen nimitetään kristillisiksi, vaikka meillä on hyvä lyhenne KD.

– Näistä syistä esitän aloitteen hylkäämistä.

Ismo Portin kannatti Merja Eräpolun hylkyesitystä.

Puoluekokous äänesti KD Nuorten aloitteesta muuttaa KD-Lehden nimi Kristillisdemokraatiksi. Enemmistö asettui vastustamaan aloitetta.

Ilmaan jäi leijumaan myönteinen odotus työryhmästä, joka lähtisi edistämään KD-Lehden, verkkolehden ja tiedotuksen kehittämistä.

 

 

 

 

 

 

Ylös