– Tarvitaan laveampia seiniä, jotta KD-perheen yhteiseen Muumitaloon voidaan mahduttaa lisää asukkaita, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen sanoo

28.8.2021 klo 09:59 Politiikka Samuli Rissanen

KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen toivoo emopuolueen ottavan oppia europpalaisesta kristillisdemokratiasta. Hänen mukaansa puolue tarvitsee laveammat seinät, jotta yhä useampi voisi kokea sen omakseen.

Lyytikäinen tervehti puoluekokousväkeä 50-vuotisjuhlavuotta viettävän KD Nuorten puheenjohtajan ominaisuudessa.

Hän sanoi, että nuorisojärjestöä on pidetty pitkään puolueen omatuntona.

Lyytikäinen suomi emopuoluetta siitä, että se ei ole kyennyt nostamaan kannatusta eikä kansanedustajien määrää.

Kristillisdemokratia ei suotta ole Euroopan suurin poliittinen perhe. Eiköhän hypätä viimein kelkkaan

Viime puoluekokouksessa KD Nuorten aloitteesta asetettiin yhdessä tavoite saada vajaan kahden vuoden päästä koittavissa eduskuntavaaleissa läpi 10 kansanedustajaa.

– Moni KD Nuorten silloin kokoukseen tuoma aloite on edennyt vauhdilla, kiitos siitä teille ja ennen kaikkea eduskuntaryhmälle, mutta tämä tavoite polkee paikallaan, kun katsomme pitkään hitaassa laskussa olleita kannatuslukemia.

– Jos olisimme Ruotsissa tai Norjassa ja eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, putoaisimme eduskunnasta menettäen kaikki paikkamme ja puoluetuen kaupan päälle. Jotain on tehtävä, Lyytikäinen sanoi.

Lyytikäisen kanssa kristillisdemokraattien puoluekokouksen puheenjohtajina toiminut Aki Ruotsala sanoi, että puolueeseen on mahduttava niin ajokoiria kuin pystykorviakin.

Lyytikäinen kertoo olevansa samaa mieltä. 90-luvun lapsena hän sanoittaa metaforan kuitenkin hieman toisin: kuten yhteen maailman suosituimmista perheistä, on myös kristillisdemokraatteihin mahduttava herttainen mamma ja räksyttävä myy.

– Kuten Tove Jansson sanoo Muumipappa ja meri -kirjassa: – ”Tässä on uusi perheesi. He ovat toisinaan hieman hupsuja, mutta suurin piirtein oikein kunnon väkeä.”

Lyytikäisen mukaan tarvitaankin laveampia seiniä, jotta KD-perheen yhteiseen Muumitaloon voidaan mahduttaa lisää asukkaita.

– Toisin kuin osa saattaa pelätä, minä en usko, että talon perusrakenteet huojenevat sellaisessa laajennusurakassa, onhan meidän kotimme rakennettu kristillisdemokraattiselle arvokalliolle.

Lyytikäinen myöntää, että 2020-luvulla vallitsee uskontoallergia, mutta syvällisyydelle, tarkoitukselle, arvoille on enemmän kysyntää kuin koskaan.

Hän uskoi, että kristillisdemokraattien puoluekokousedustajissakin on niitä, jotka ovat konmarittaneet autotallinsa, lopettaneet lihansyönnin tai alkaneet lajitella roskiaan koska haluat tuntea tekeväsi jotain merkityksellistä.

– Juuri merkityksiä ja kaikupohjaa on kristillisdemokraattinen aate täynnä ilman uskonnollisia viitekehyksiäkin. Kristillisdemokratia ei suotta ole Euroopan suurin poliittinen perhe. Eiköhän hypätä viimein kelkkaan, Lyytikäinen totesi.

Ylös