Palvelujohtaja Aki Ruotsala: ”Pitkäaikaistyöttömyys ja työvoimapula lisääntyvät – haastetta sekä työttömillä että työnantajilla”

30.8.2021 klo 14:07 Politiikka Kristiina Kunnas

– Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy mutta työttömyys vähenee, ja työvoimapula on todellisuutta. Näin kuvailee työllisyystilannetta te-keskuksen palvelujohtaja Aki Ruotsala.

– Viimeisen työllisyyskatsauksen perusteella Etelä-Pohjanmaalla on pienin työttömyysprosentti. Heinäkuun osalta se on 7,9 %. Työttömyys näyttää edelleen jatkavan laskuaan. Toisaalta pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt, Aki Ruotsala sanoo.

Ruotsala on Seinäjoen tuore KD-kaupunginvaltuutettu ja Etelä-Pohjanmaan te-keskuksen työnvälitys- ja yrityspalvelujen palvelujohtaja.

Työttömyys näyttää edelleen jatkavan laskuaan. Toisaalta pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt.

Hän huomauttaa, että nyt ollaan todella isojen ongelmien edessä työnantajapuolella.

– Työnantajien ja yrittäjien puolella on hankala tilanne, sillä avoinna oleviin työpaikkoihin ei ole saatavilla työvoimaa.

Ongelma on sekin, että avoinna oleviin työpaikkoihin ei ole saatavilla työvoimaa.

– Meillä on vieläkin koronan vaivaamia aloja, ja monet ovat lomautettuna. Samalla tietyt työvoimapula-alat ovat kuitenkin vielä koronaa edeltävääkin aikaa pahemmassa tilanteessa työvoiman saatavuushaasteen kanssa.

Ruotsala toteaa, että paljon töitä tehdään jotta sekä työvoimaa saataisiin yrityksiin että myös sen eteen, että työttömyysloukkuun jääneet saataisiin takaisin töihin.

Aki Ruotsala jätti juuri elokuun lopun puoluekokokouksessa Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtajan paikan kuuden vuoden jälkeen.

– Kolme kautta ja kuusi vuotta on tullut oltua. Nyt on aika siirtää puheenjohtajan nuija seuraavalle.

– Monenlaisia vaiheita on ollut, viimeisin vaihe oli digiloikka. Ensimmäiset vuodet taas olivat vahvaa polittisen ohjelman tekemistä.

– Olen onnellinen ja vähän ylpeäkin, että olen saanut olla vaikuttamassa tällaisella paikalla, Ruotsala tunnustaa.

Hänellä on toiveita puolueen kehitykselle.

– On hyvä, että käydään keskustelua. Ajattelen, että puoluekokous on oikea paikka keskustelulle. Puoluedemokratian ydintä ovat ne lukuisat aloitteet, joilla linjanmuutosta halutaan selvittää.

– Minä haluan olla kehittämässä Kristillisdemokraatteja eurooppalaisen yleispuolueen suuntaan, siten että puolue saisi uusia jäseniä hyvin erilaisista ihmisistä. Toki sen pitää tapahtua arvoista tinkimättä.

– Olen myös halunnut, että puoluekultuuri muuttuisi hengellisestä diskurssista poliittisen diskurssin suuntaan, olemmehan poliittinen puolue. Sellaisia valmiuksia haluaisin tälle puolueväelle antaa.

Ruotsala kehottaa sosiaali- ja terveysalasta sekä palo- ja pelastustoimesta kiinnostuneita olemaan aluevaaleissa ehdokkaana.

– Pitkällä aikavälillä vastuuta voi tulla muiltakin sektoreilta. Kuntavaaleissa menestyneillä on hyvä pohja lähteä aluevaaleihin, Ruotsala kannustaa.

 

Aki Ruotsala KD-Kompassissa, Radio Dei ma 30.8. klo

Kuuntele Aki Ruotsalan haastattelu Radio Deissä, ma 30. elokuuta klo 22.35. Ismo Portin haastattelee. KD-Kompassi on kuunneltavissa myös täältä

Ylös