HS: Valtuustoloikkareita on riittänyt kaikkiin eduskuntapuolueisiin

7.9.2021 klo 11:36 Politiikka Samuli Rissanen

Jokaisesta puolueesta löytyy ainakin yksi loikkari, kun tarkastelun kohteena ovat tänä syksynä aloittavat kuntien valtuustoryhmät, Helsingin Sanomat (7.9.) selvitti.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan eniten puoluetta vaihtoivat keskustan ja perussuomalaisten valtuusto­ryhmissä istuneet.

Muista puolueista eniten valtuutettuja lähti kokoomuksen ehdokkaaksi.

Kokonaisuudessaan tämän vuoden kuntavaaleissa yhteensä 300 eduskuntapuoluetta edustanutta kunnanvaltuutettua oli ehdolla eri puolueen tai vaaliryhmittymän vaalilistalta kuin miltä oli päässyt valtuutetuksi vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Kristillisdemokraattien valtuusto­ryhmistä lähti 12 valtuutettua.

Jokaisesta eduskuntapuolueesta lähti valtuutettuja muiden puolueiden ehdokkaiksi. Vastaavasti jokaiseen eduskuntapuolueeseen myös tuli muiden puolueiden valtuutettuja.

HS:n selvityksestä käy ilmi, että siirtymät tapahtuivat pääasiassa toisiaan lähellä olevien puolueiden välillä. Istuvia valtuutettuja siirtyi eniten keskustasta perussuomalaisiin, 24. Perussuomalaisista valtuutettuja siirtyi keskustan ehdokkaaksi 23.

Kauempana toisistaan olevien puolueiden välillä siirtymät olivat harvinaisempia. Esimerkiksi vihreiden listoilta siirtyi perussuomalaisille vain yksi kunnanvaltuutettu.

Kristillisdemokraattien valtuusto­ryhmistä lähti 12 valtuutettua. Heistä kuusi oli siirtynyt perussuomalaisten listalle, neljä kokoomukseen ja yksi keskustaan ja Sdp:hen. Lähteneiden oli kuitenkin vaikea tulla valituksi toisen ryhmän listoilta. Heistä siinä onnistui vain viisi eli noin 41,7 prosenttia.

Kristillisdemokraatteihin tultiin puolestaan perussuomalaisista (10), keskustasta (5), kokoomuksesta (1), Sdp:stä (1) ja lisäksi Rkp:sta (1).

Ylös