”Riskinä on, että juridiikka ja politiikka sekoittuvat” – Eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen mielestä suuri sali ei ole oikea paikka käsitellä ministerien ja edustajien oikeudellista vastuuta

7.9.2021 klo 10:40 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen arvioi, että eduskunnan syksyä leimaa budjetin käsittely ja tulevat aluevaalit vaikuttavat keskusteluihin.

– Olen melko varma, että tässä talossa debatoidaan ilmastosta, taloudesta, maahanmuutosta ja useita välikysymyksiä nähdään, Vehviläinen kertoi medialle eduskunnan syyskauden aloitusinfossa.

Erillisenä asiana hän nosti esiin kysymyksen ministerien ja kansanedustajien oikeudellisesta vastuusta. Eduskunta on tällä kaudella käsitellyt muun muassa ministeri Pekka Haaviston ministerivastuuta ja toisaalta kansanedustaja Juha Mäenpään tapausta. Vehviläinen arvioi, että eduskunnan suuri sali ei ole oikea paikka tällaisten tapausten käsittelyyn.

– On riskinä, että juridiikka ja politiikka voivat mennä sekaisin. Enkä ole tämän ajattelun kanssa yksin.

– On riskinä, että juridiikka ja politiikka voivat mennä sekaisin. Enkä ole tämän ajattelun kanssa yksin.

Vehviläinen aikoo kutsua koolle niin sanotun pyöreä pöydän keskusteluun asiasta.

Puhemies sivusi myös Valtiontalouden tarkastusviraston uuden pääjohtajan valintaa. Hän kertoi, että prosessi on käynnissä ja viisivuotiselle kaudelle valittava uusi pääjohtaja voisi aloittaa kenties jo ennen vuodenvaihdetta.

Eduskunta on myös aikeissa tarkastella uudestaan viime kevätkaudella tiukennettujen koronarajoitusten asteittaista purkamista. Aikataulua tai strategiaa ei kuitenkaan asiasta vielä ole päätetty.

– Oma toiveeni on, että voisimme nähdä entistä enemmän toisiamme tulevan syksyn aikana, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen piti syyskauden aloitusinfon medialle tänään tiistaina 7. syyskuuta. Eduskunnan syyskauden ensimmäinen varsinainen täysistunto käynnistyy myöhemmin iltapäivällä. Afganistanin tilanteen vuoksi eduskunta on kuitenkin ollut koolla jo elokuun loppupuolella.

Ylös