Ministeri puuttui aitiosta, kun eduskunta käsitteli Euroopan vakausmekanismia – Sari Essayah vetosi puhemieheen asian keskeyttämiseksi

7.9.2021 klo 19:37 Eduskunta Samuli Rissanen

Euroopan vakausmekanismista tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta käytävä lähetekeskustelu loppui eduskunnassa lyhyeen, kun ministeriä ei ollut vastaamassa.

Kristilllisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vetosi eduskunnan puhemieheen, jotta tämä keskeyttäisi Euroopan vakausmekanismista tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta käytävän lähetekeskustelun, koska ministeriä ei ollut paikalla vastaamassa.

Essayah kertoo KD-Lehdelle ymmärtävänsä, että budjettineuvottelut vetivät ministerit toiseen kokoukseen, mutta toisaalta asian tärkeys vaatisi hänen mukaansa kunnon keskustelun ja käsittelyn.

– Täytyy ihmetellä sitä, että meillä ei ole ministeri paikalla, kun on kysymys erittäin merkittävästä laista ja lakipaketista

Esimerkiksi vastuuministeri eli valtiovarainministeri ei ollut paikalla.

– Täytyy ihmetellä sitä, että meillä ei ole ministeri paikalla, kun on kysymys erittäin merkittävästä laista ja lakipaketista, Essayah sanoo.

Asian käsittelyllä ei hänen mukaansa ole niin tulenpalava kiire, että se oli sijoitettava samalle päivälle budjettineuvottelujen kanssa. Essayah muistuttaa, että sopimuksen ratifiointi on kesken vielä useissa muissakin EU-maissa.

Omassa puheenvuorossaan Essayah korosti, että kysymys on elpymisvälineeseen verrattavasta lakipaketista ja vastaavalla tavalla yhteisvastuuta syventävästä esityksestä.

– Näen riskinä sen, että me joudumme maksamaan ensinnäkin pankkien asiakkaina Etelä-Euroopan kaatuvat pankit, koska pankkiunionin jäsenmaitten pankkisektorin riskit vaihtelevat edelleenkin hyvin suuresti, hän sanoi.

Lopulta asian käsittely keskeytettiin eduskunnassa puhemiehen päätöksellä ja siirrettiin tuonnemmaksi muiden asiakohtien jälkeen.

 

Ylös