– Apteekkilupien saantia on sujuvoitettava, Sari Essayah sanoo

8.9.2021 klo 17:03 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää tärkeänä sujuvoittaa apteekkilupaprosesseja, ja mahdollistaa rajattu lääkevarasto sosiaalihuollon palveluasumisyksiköissä sekä sallia tiettyjen itsehoitolääkkeitten hinta-alennukset.

Essayah kertoo, että kristillisdemokraatit on aina puoltanut apteekkijärjestelmässä kasvollista omistajuutta eli suomalaista järjestelmää, jossa ihminen on vastuussa omasta apteekkiyrityksestään.

Toisaalta häntä harmittaa julkinenkin keskustelu, mitä apteekkialan ympärillä on käyty ja jossa on annettu ymmärtää, että apteekkarit ovat niitä äveriäimpiä yrittäjiä Suomessa.

– Kun kuitenkin tiedetään, että se katteen muodostus esimerkiksi näissä maaseudun apteekeissa ei kovin kummoinen ole, Essayah arvioi.

Samalla, kun sote-uudistusta ollaan viemässä eteenpäin, niin on huoli siitä, että Suomessa pysyisi sekä vähintään nykyisenlainen, kattava lääkejakelu- ja apteekkijärjestelmä että myöskin terveydenhuollon järjestelmä kaiken kaikkiaankin.

Essayah’n mukaan on syytä miettiä, onko sellaisia palveluita, mitä mahdollisesti voitaisiin tulevaisuudessa myöskin apteekkialan puolella suorittaa, kuten rokotteita ja erilaisia yksinkertaisia testejä.

Samalla hän muistuttaa alennuksista, joita käsikauppalääkkeisiin, itsehoitolääkkeisiin, olisi mahdollisuus tulevaisuudessa tehdä.

– Haluan uskoa siihen, että alalla käydään eettistä keskustelua siitä, mitkä lääkkeet ovat sentyyppisiä, että niitä voidaan lähteä alennuksilla markkinoimaan, Essayah sanoo.

Pohjoismaissa on erityyppisiä apteekkijärjestelmiä; Ruotsissa esimerkiksi on ollut ongelmana tiettyjen itsehoitolääkkeitten krunsaassa käytössä ja niistä seuranneita terveyshaittoja.

– Tämä on se kohta, jota meidän tulee seurata. Toivon, että tässä apteekkiala nyt käy myös sisällään keskustelua siitä, mitkä ovat hyviä eettisiä markkinointitapoja ja mihin tuotteisiin sellainen soveltuu.

Ylös