Peter Östman muistuttaa, että kielitaito on avain työmarkkinoille ja esittää ”kepiksi ja porkkanaksi” työmarkkinatuen kielilisää

15.9.2021 klo 14:52 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheen kotouttamisselonteosta pitänyt kansanedustaja Peter Östman muistutti, että kielitaito on avain työmarkkinoille. Kotoutumiskoulutuksessa kielitaidon tavoitetasoon yltää kuitenkin vain joka kolmas osallistuja.

– Huono tulos tuskin paranee vaihtamalla koulutuksenjärjestäjää tai lisäämällä hankintojen tulosperustaisuutta. Tarvitsemme keppiä ja porkkanaa osallistujille, Östman sanoi puheenvuorossaan.

Kristillisdemokraatit on esittänyt työmarkkinatukeen pohjoismaiseen tapaan kielilisää, joka kannustaa nopeaan kielenoppimiseen ja palkitsee siitä. Nykyisellään sosiaaliturvajärjestelmä syrjäyttää Östmanin mukaan maahanmuuttajia työelämästä.

– Jos aitoa tarttumapintaa yhteiskuntaan ja työelämään ei saada nopeasti, motivaatio voi lopahtaa.

– Tarvitsemme täsmätoimia. Muuten ajaudumme Ruotsin tielle

Kristillisdemokraatit korostaa, että kotouttamispolitiikalla on ehkäistävä syrjäytymistä ja segregaatiota.

– Huolta herättää kasvava jengiväkivalta, jossa mukana on maahanmuuttajataustaisia nuoria. Väkivalta ei tietenkään ole ainoastaan maahanmuuttajataustaisten nuorten ongelma, eikä kaikkia maahanmuuttajanuoria saa leimata väkivaltaisiksi. Silti emme voi sulkea pois ilmiön yhteyttä epäonnistuneeseen kotouttamiseen.

– Tarvitsemme täsmätoimia. Muuten ajaudumme Ruotsin tielle, Östman sanoo.

Hän huomauttaa, että motivaatio integroitua on usein korkealla heti maahan saapumisen jälkeen. Jos aitoa tarttumapintaa yhteiskuntaan ja työelämään ei saada nopeasti, motivaatio voi lopahtaa.

– Siksi on tärkeää, että luokkahuoneessa istumisen sijaan päästään nopeasti oppimaan kieltä ja yhteiskunnan tapoja käytännön elämässä.

Östmanin mukaan on uskallettava myös katsoa eroja eri maahanmuuttajaryhmien kotoutumisessa ja tunnustettava niiden haasteet.

– Siten voimme puuttua oikeisiin asioihin ja auttaa jokaista Suomeen tulevaa parhaalla mahdollisella tavalla löytämään paikkansa yhteiskunnassamme. Toisaalta on muistettava, että lopulta kyse on aina yksilöistä.

 

Ylös