”Antisemitismiä vastaan ja Israelin puolesta” – Kansanedustaja Sari Tanus marssi satojen joukossa Tampereella ja päätyi Jerusalem Post-lehteen

23.9.2021 klo 10:00 Politiikka Samuli Rissanen

Viime lauantaina marssittiin Tampereella antisemitismiä vastaan, Israelin puolesta. Kansanedustajana Sari Tanus oli sekä marssimassa että marssin puhujana.

– Tamperelaisena kansanedustajana tuntui todella hienolta nähdä, miten niin moni tuli paikalle puolustamaan demokraattisia arvoja, Tanus kertoo.

Elämän marssi-nimisessä tapahtumassa marssittiin antisemitismiä vastaan, Israelin puolesta. Marssi kulki Tampereen keskustassa ja siihen osallistui arviolta 300 marssijaa.

Elämän marssi-nimisessä tapahtumassa marssittiin antisemitismiä vastaan, Israelin puolesta.

Tanus muistuttaa, että ihmisoikeudet, jakamaton ihmisarvo, rauha ja mahdollisuus hyvinvointiin kuuluvat kaikille ihmisille niin Israelissa, Lähi-idässä, Suomessa kuin kaikkialla muuallakin.

– Vain sellaiset yhteiskunnat, joissa aidosti kunnioitetaan elämää, voi menestyä.
Itselleni lainsäätäjänä, lääkärinä ja kristittynä jakamattoman ihmisarvon, ihmisoikeuksien ja demokraattisten yhteiskuntajärjestelmien puolustaminen on aivan keskeistä, hän sanoi.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 70 vuotta Suomen ja Israelin välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta.

– On arvokasta, että Suomen ja Israelin suhteet ovat pääsääntöisesti hyvät niin politiikan, talouden, tieteen, kulttuurin ja turismin kuin kansalaisten välisten yhteyksienkin saralla.

– Tosin mielestäni suhteet voisivat olla nykyistä paljon tiiviimmät ja monissa tilanteissa Israelia, demokrattista toimintaa selkeämmin tukevat.

Tanuksen mukaan muulla maailmalla on paljonkin opittavaa pieneltä Israelilta.

Esimerkiksi Israel on ollut otsikoissa koronarokottamisen ehdottomana kärkimaana. Israel aloitti ensimmäiset rokotukset jo joulukuussa 2020, kun Suomessa vielä kuultiin lausuntoja siitä, että korona ei olisi lainkaan vaarallinen.

– Israelilla on vahva kansanterveysinfrastruktuuri, Tanus muistutti.

Hän kertoi ihmettelevänsä syvästi sitä, että Israelin laajempaa merkitystä Lähi-idän ja maailman vakaudelle ei ymmärretä.

Suomen ulkopolitiikan keskeisten toimijoiden olisi viisasta pidättäytyä puolueellisista, Israelia vastaan nousevista kannanotoista ja pyrkiä diplomatiaan sekä sanoissa että teoissa.

– Israel on Lähi-idän ainut demokratia, se on demokratialtaan ja poliittiselta järjestelmältään lähimpänä länsimaita kuin mikään muu alueen valtioista. Maassa vallitsee vapaus, jota ei muslimimaissa valitettavasti ole, etenkään naisilla, Tanus muistuttaa.

Kansainvälisen yhteistyön heikkoudet näkyvät hänen mukaansa selkeästi Lähi-idän konfliktissa.
YK, EU ja muut toimijat tuomitsevat nopeasti yhden maan, Israelin,  toimet mutta ummistavat silmänsä vastapuolen ja esimerkiksi Kiinan, Iranin tai Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomuksista.

– Tämä on antisemitismiä, Tanus sanoo.

YK:n pääsihteeri totesi hiljattain, että antisemitismi on valitettavasti voimissaan edelleen.

– Nyt on viitteitä myös siitä, että COVID-19-pandemia on lisännyt uusnatsismia ja antisemitismiä ja aiheuttanut esimerkiksi antisemitististen salaliittoteorioiden yleistymisen sosiaalisen median alustoilla.

Tampereen Elämän marssi sekä Tanuksen puheenvuoro oli huomioitu myös israelilaisessa englanninkielisessä sanomalehdessä, Jerusalem Postissa.

Ylös