”Leveät hartiat eivät riitä, jos rahoitus puuttuu” – Peter Östman arvosteli soteuudistusta KD-Livessä, mutta kannusti aluevaaleihin

23.9.2021 klo 18:10 Politiikka Kristiina Kunnas

– Aluevaaleihin tarvitsemme kaikki kyvyt, kansanedustaja ja KD:n 1. varapuheenjohtaja Peter Östman totesi suorassa KD-Live -lähetyksessä Facebookissa.

Yrittämisestä nousi vilkas sananvaihto syksyn ensimmäisessä Facebookin suorassa KD-lähetyksessä.

– Yksinyrittäjä korvaa pientä tuottoa ylipitkillä päivillä. Pienyrittäjistä 160 000 on yksinyrittäjiä. Heidän työpäivistään, jopa pyhistä, voi tulla 12–14-tuntisia. On laskettu, että tuntipalkka pyörii kuuden euron tienoilla, yrittäjätaustainen kolmannen kauden kansanedustaja Peter Östman sanoi.

Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja starttasi syksyn ensimmäisen KD-Live -lähetyksen.

– Viljelijöiden ja ruuantuottajien tuntipalkka on niinkin alhainen kuin 5,40 euroa. Meillä on jatkossa erittäin suuri puute yrittäjistä, Östman murehti.

– Miten saisimme lisää yrittäjiä? Jos verojärjestelmämme kannustaisi investoimaan ja panostamaan yrittämiseen, hän kysyi ja vastasi.

Miten saisimme lisää yrittäjiä? Jos verojärjestelmämme kannustaisi investoimaan ja panostamaan yrittämiseen.

Östmanilta kysyttiin koronapassista.

– Sitä en tyrkyttäisi. Suomessa on tietty määrä ihmisiä, jotka eivät eri syistä ota rokotetta. Pakkoa ei saisi olla, sen enempää rokotteeseen kuin passiinkaan, Östman pohti.

– Näyttää siltä, että pääsemme rokotuksissa asetettuihin tavoitteisiin lokakuun loppuun mennessä.

Aluevaalit käydään tammikuussa 2022.

– Soteuudistusta ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Eihän se riitä, että saamme leveämmät hartiat, jos rahoitus puuttuu.

– Nykyiset hoitajat eivät jaksa työssään, eikä heitä ole riittävästi. Mistä saamme lisää? Työtaakka on liian raskas, palkka matala. Valtion pitäisi antaa lisää määrärahaa, joka jaettaisiin hyvinvointialueille – ja siitä tulisi korotus hoiva-alalle. Mutta mennäänkö tässä samaan kuin aiemmassa Sari Sairaanhoitaja -projektissa, jossa kaikki muutkin alat lähtivät hakemaan palkankorotusta?

Hoitajista on eläköitymässä erittäin suuri joukko nyt ja lähivuosina.

– Sairaanhoitajia lähtee ulkomaille paremman tulotason maihin. Lisäksi viime aikoina heitä on siirtynyt muille aloille. Meillä on huutava hoitajapula.

Työvoimapula vaivaa myös teollisuutta ja yrityksiä.

– Työhakemuksen lähettäminen ja te-toimiston apu eivät aina tuo työtä työnhakijalle. Kannustan ottamaan myös suoraan yhteyttä työnantajiin, kuin ennen vanhaan, Östman kehotti.

Aluevaalit ovat edessä jo tammikuussa.

– Eri puolilla Suomea haetaan nyt ehdokkaita, Östman totesi.

KD-Liveä isännöinyt puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoi, että vaaliliittoja solmitaan muutamissa vaalipiireissä.

– Kaksi kuukautta on aikaa nyt kerätä ehdokkaat. Kova tekeminen on kaikilla puolueilla, kun aluevaalit nyt tulevat näin nopeasti heti kuntavaalien jälkeen. Vaaleista vaaleihin on poliitikon työ, ja ainakin puoluesihteerin, Maanselkä naurahti.

Östman totesi, että aluevaalien ehdokkaiksi ei kaivata ainoastaan sote-asiantuntijoita. Hänkin on lupautunut ehdokkaaksi, vaikka omaa erityisosaamista ovat talouteen sekä yrittäjyyteen ja valtakunnan politiikkaan liittyvät asiat.

– Tarvitsemme päättäviin pöytiin kaikki kyvyt. Kannustan lähtemään mukaan.

Tarvitsemme päättäviin pöytiin kaikki kyvyt. Kannustan lähtemään mukaan aluevaaleihin.

Östman suhtautuu erittäin negatiivisesti mahdolliseen maakuntaveroon.

– Myös puolue on samaa mieltä. Pidämme suurena riskinä, että kokonaisveroaste nousee. Ainakin jos maata johdettaisiin kuin tämä hallitus tekee: palveluaste ei parane mutta veroaste nousee, Östman arvioi.

Sähkön siirtohinta on noussut hälyttävästi.

– Pienituloiset ja yksineläjät eivät kohta pärjää lainkaan. Tähän hinnannousuun on saatava stoppi.

KD-Liven voi katsoa jälkikäteen – Suorat lähetykset joka toinen torstai

KD-Live -lähetykset alkoivat torstaina 23. syyskuuta. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä isännöi. Vieraana KD-kansanedustaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja ja Luodon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Peter Östman.

Suoran lähetyksen voi katsoa jälkikäteen KD:n Facebook-sivulla: kristillisdemokraatit. KD-Live lähetetään eduskunnasta joka toinen torstai, seuraavan kerran 7. lokakuuta.

– Aluevaaleihin ei kaivata vain sote-asiantuntijoita, vaan kaikki kyvyt päättäviin pöytiin. (Näyttökuva KD-Live -lähetyksestä)

Ylös