”Päästetään nuoret töihin” – Antero Laukkanen peräänkuuluttaa oppisopimuskoulutuksen kehittämistä

23.9.2021 klo 17:37 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kysyi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla työllisyyden parantamisesta ja oppisopimuskoulutuksesta.

Laukkanen muistutti, että työllisyys on noususuhdanteen myötä parantunut, mutta vielä on pitkä matka kestävälle tasolle. Nuorten työttömyys on yksi erityinen huolenaihe. Suomalaiset nuoret eivät ole työhaluttomia; heitä on Laukkasen mukaan turha syyllistää.

Työn vastaanottaminen on sen sijaan tehty vaikeaksi ja byrokraattiseksi.

– Meillä on myös esimerkiksi monta nuorta, jotka haluavat tehdä mielummin töitä kuin istua koulunpenkillä. Työssä oppimista on siis lisättävä, hän sanoi.

– Tähän ei nyt tarvita työryhmää eikä virastoa vaan laitetaan hihat heilumaan ja päästetään nuoret töihin.

Oppisopimuskoulutuksen on Laukkasen mielestä lisättävä sellaisia muotoja ja elementtejä, että nuori kokee ne mielekkäiksi ja samoin työllistävät yritykset.

– Tähän ei nyt tarvita työryhmää eikä virastoa vaan laitetaan hihat heilumaan ja päästetään nuoret töihin.

– Mitä hallitus aikoo tehdä oppisopimuskoulutuksen kehittämiseksi sellaisella tavalla, että nuoret haluavat mennä töihin, Laukkanen kysyi.

Opetusministeri Li Andersson kertoi, että hallitus on osoittanut oppisopimukoulutukseen 5 miljoonaa euroa kolmeksi vuodeksi, ja sitä tullaan käyttämään koulutuskorvausten nostamiseksi.

– Tämä on se tapa, jolla hallitus haluaa tehdä oppisopimuskoulutuksesta houkuttelevaa ja helpottaa nuorten pääsyä oppisopimuskoulutukseen.

– Haluan kuitenkin painottaa, että nuorten on hyvin vaikea työllistyä ilman toisen asteen koulutusta. Eli kannustetaan nuoria myös sinne koulunpenkille ja opiskelemaan samalla, kun pidetään huolta, että erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla, Andersson vastasi.

Ylös