– Sähkön hinta ja saatavuus voi muodostua ongelmaksi tulevana talvena, Sari Tanus varoittaa

30.9.2021 klo 16:55 Eduskunta Samuli Rissanen

Hallitus edistää osana ilmastotoimiaan yhteiskunnan merkittävää sähköistämistä. Kehitys lisää kuitenkin yhteiskunnan haavoittuvuutta, kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa.

Tänä vuonna sähkön hinta on nousut merkittäväsi ja tällä hetkellä puhutaan laajasti jo sähköpulasta tulevana talvena.

Norjassa vesivoimaloiden altaat ovat vajaita, ja energiamarkkinoiden yhdentymisen myötä hinnat Pohjoismaisilla markkinoilla lähestyvät Keski-Euroopan hintoja. Myös naapurimaiden ydinvoimapäätöksillä on oma vaikutuksensa tilanteeseen.

Voimme joutua tilanteeseen, jossa sähkön hinta nousee merkittävästi ja saatavuus vaarantuu

– Suomi on talvikuukausina riippuvainen sähkön tuonnista, mutta voimme joutua tilanteeseen, jossa sähkön hinta nousee merkittävästi ja saatavuus vaarantuu, Tanus muistutti eduskunnan kyselytunnilla.

Hän kysyi, miten hallitus on varautunut mahdolliseen energiakriisiin tulevana talvena.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi, että energian hinta on noussut, koska kaasun hinta on noussut merkittävästi Keski-Euroopassa.

– Toivomme että tilanne Keski-Euroopassa tasaantuu ja siinä keskeisessä osassa on Venäjä. Huoltovarmuudesta pidämme huolta kaikissa oloissa, Lintilä sanoi..

Tanus muistutti myös, että Euroopassa pörssisähkön hinta on tänä vuonna ollut korkeimmillaan 12 vuoteen. Sähkön korkea hinta vaikuttaa paitsi kotitalouksiin myös teollisuuteen. Koronan jälkeinen talouskasvu uhkaa jäätyä kokonaan kasaan kustannusten kasvaessa. Useammassa EU-maassa valmistellaan jo tukipaketteja kotitalouksille ja yrityksille, jotta sähkön hinnan rajua kasvua voitaisiin kompensoida.

– Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä tasatakseen sähkönhinnan nousun vaikutuksia suomalaisille kotitalouksille ja yrityksille, Tanus kysyi.

Ministeri Lintilän mukaan tällä hetkellä ei ole valmisteilla kompensointia kotitalouksille; sen aika ei ole ainakaan vielä.

– Mutta näen tilanteen huolestuttavana teollisuuden kannalta. Komponenttien saannin vaikeutuminen ja sähkön hinta voi jatkossa hidastaa talouskasvua ja muodostaa huonon spiraalin, Lintilä arvioi.

Ylös