30 vuotta kauneudenhoitoalan yrittäjänä toiminut Hannele Aallos: ”Työllistämisen muututtava helpommaksi”

2.10.2021 klo 13:09 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kauneudenhoitoalan valmentaja Hannele Aallos on pystynyt pärjäämään yrittäjänä jopa silloin, kun oma lapsi sairastui vakavasti tai kun oli selvittävä yksinhuoltajana. Kolmen vuosikymmenen yrittäjyyteen on liittynyt monia vaiheita, vaikeitakin, mutta Hannele Aallos on uskaltanut elää rohkeasti. Mutta päättäjille hänellä on terveisiä.

Oli tiistai, lokakuun ensimmäinen päivä. Kosmetologi Hannele Aallokselle päivä oli tärkeä: ensimmäinen yrittäjänä.

Elettiin hullua vuotta 1991. Neuvostoliitto natisi liitoksissaan, Baltian maat itsenäistyivät, Balkanin sota oli alkamassa, Persian lahdella oli jo sodittu, yhdistynyttä Saksaa alkoi liittokanslerina johtaa  Helmut Kohl ja Suomessa ajauduttiin lamaan.

Hannele Aalloksella oli nuoren yrittäjän rohkeutta. Mielessä välkkyi äidin antama opetus: Jos joku on joskus voinut jotain oppia tekemään, niin miksen minäkin. Satsaukset olivat sopivan kokoisia, eikä marraskuussa devalvoituva markka vielä säikytellyt.

– Ylioppilaskirjoitusten jälkeen halusin opettajaksi, mutta ovet yliopistoon eivät auenneet. Ohjauduin kosmetologilinjalle ammattikouluun hieman sattumalta, mutta ala vei mennessään, Aallos kertoo.

Hanne oli välivuotena espoolaisessa perheessä lastenhoitajana ja lisäksi viikkosiivoojana helsinkiläiselle kemikalioyrittäjälle. Tämä vinkkasi Hannelea opiskelemaan kosmetologiksi.

– Hän sanoi, että alalla työskentelemällä voisin rahoittaa jatko-opiskelut.

– Olen kiitollinen hänelle ja muutamalle muulle, jotka ovat sopivassa elämäntilanteessa kannustaneet oikeaan suuntaan.

Ammattikoulussa työharjoittelupaikan omistaja rohkaisi Hannelea hakemaan Aila Airolle töihin.

– Se oli niin kunnioitusta herättävä hoitola, ettei oma itseluottamus olisi riittänyt. Mutta hain ja pääsin. Se oli minulle iso asia vuonna 1986.

Pidän tosi tärkeänä sitä, miten nuoria kohdellaan. Aikuisella voi olla tavattoman iso vaikutus nuoren ihmisen elämässä.

– Pidän tosi tärkeänä sitä, miten nuoria kohdellaan. Aikuisella voi olla tavattoman iso vaikutus nuoren ihmisen elämässä. Sitä pidän ohjenuoranani myös omassa Baroque-koulussani, Hannele Aallos toteaa.

Mutta ennen kuin hän perusti Kauneuskoulutus Baroquen 2016, ehti kulua lähes neljännesvuosisata.

Lähtiessään yrittäjäksi 1991 Hannele Aallos oli ollut jo kolmen eri maahantuojan palveluksessa.

– Hoitoloita kiertäessäni ja kouluttaessani näin toimivia ja toimimattomia juttuja. Voisin näitä toimivia toteuttaa omassa yrityksessäni, ajattelin silloin.

Kosmetologiyrittäjänä hän pääsi elämään hyvät päivät, vaikeat ajat ja menestyksen.

Oltuaan reilut kymmenen vuotta yrittäjänä tuli identiteettikriisi.

– Uudistuin nuoruuden uskossani ja löysin seurakuntayhteyden uudelleen. Silloin päädyin kyselemään itseltäni, työskentelenkö turhuuden markkinoilla. Onneksi kokenut seurakunnan työntekijä antoi vapauttavat sanat: Jokainen olkoon liekki siellä missä oli kutsun saadessaan.

Menestystä ja suosiota tuli, ja työpäivät venyivät. Varsinkin sen jälkeen, kun Suomen Kosmetologien Yhdistys SKY nimitti hänet  2007 Vuoden kosmetologiksi. Asiakkaat kokivat hänen hoidoissaan olevansa ihanan osaavissa ja ammattitaitoisissa käsissä.

Sitten tuli vaikea vaihe.

– Menestyin, mutta olin poikki. Rankinta oli 2010, kun toinen lapsistani sairastui diabetekseen.

Yksinhuoltajaäiti mittasi verensokeria monta kertaa yössä, työskenteli päivisin yksinyrittäjänä  Beauty Bar -hoitolassaan ja kotona taas huolehti lasten hyvinvoinnista ja valvoi yöt verensokerin vahtimisessa.

– Silloin en löytänyt tarvitsemaani apua, vaikka kävin eduskunnassakin kysymässä neuvoja. Huomasin miten heikko yrittäjän sosiaaliturva on.

Lapseni sairastuessa vakavasti en löytänyt tarvitsemaani apua yrittäjänä, vaikka kävin eduskunnassakin kysymässä neuvoja. Huomasin miten heikko yrittäjän sosiaaliturva on.

Eduskunnassa vierailtuaan Hannele kiinnostui politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja onkin ollut kaksi kertaa KD:n ehdokkaana kuntavaaleissa.

– Tiesin, että ansaitakseni edes 2 000 euron kuukausipalkan minun olisi tehtävä kuukaudessa kymppitonnin liikevaihto. Rahkeet eivät elämän kriisitilanteessa riittäneet kokopäivätyöhön.

Hannele Aallos päätyi myymään pois espoolaisen omistusasuntonsa, palkkaamaan hoitolaansa työntekijän ja tekemään itse vain puolipäivätyötä.

– Kuka palkansaaja myy kotinsa, kun lapsi sairastuu? hän kysyy.

– Yrittäjällä on toisin, kun sosiaaliturva ei kannakaan. Onneksi en ole jäänyt tuleen makaamaan, vaan hetken aikaa itkeskeltyäni alan tehdä järjestelyjä. Niillä korteilla pelataan, jotka käteen on saatu. Usko on kantanut, ja olen päättänyt luottaa Taivaan Isän huolenpitoon.

– Siitä alkoi irtoaminen, johon en ehkä ilman vastoinkäymisiä olisi ryhtynyt.

Rakkaus sai aikaan ihmeen. Uuden puolison löytyminen vei pääkaupunkiseudulle asettuneen Hannelen ja lapset Pirkanmaalle 2014. Hän myi liiketoimintansa.

Nyt Aallos asuu ”metsän keskellä, rintamamiestalossa, järven rannassa” Kangasalla. Asuinpaikka on yhteinen toiveiden täyttymys, josta puolisot olivat aiemmin toisistaan tietämättä haaveilleet ja sitten yhdessä rukoilleet.

Kangasalle kasvavat nyt pariskunnan juuret.

– Tämä kotimme on Luojan antama ihme. Olemme kohtuullisen ja terveellisen elämän kannattajia. Luomuruoka, hyvät unet, stressin välttäminen, ajan oikeanlainen käyttö; ne ovat hyvinvoinnin vaalimista. Metsä on voimavarani, Hannele Aallos listaa.

Hän työskenteli muutaman vuoden opettajana, mutta aviomiehen kannustuksesta perusti Kauneuskoulutus Baroquen Tampereen Härmälään 2016. Pariskunnalla on myös kosmetiikan maahantuontiyritys.

Hannele Aallos viettää kolmen vuosikymmenen yrittäjyysmerkkipäiväänsä työn merkeissä.

– Kirjaimellisesti, hän naurahtaa.

– Juuri ajelen kotiin Vaasasta, jossa olin purkamassa tavaraa varastollemme, sanoo tyytyväinen israelilaisen Anna Lotan PRO -kosmetiikkasarjan maahantuoja.

Jos Hannele Aallos nyt antaisi nuorelle itselleen neuvon, hän kehottaisi etenemään rauhallisemmassa tahdissa.

Jos Hannele Aallos nyt antaisi nuorelle itselleen neuvon, hän kehottaisi etenemään rauhallisemmassa tahdissa.

– Minä halusin liian nopeasti liian paljon. Väsytin itseni jo 1990-luvulla. Sanoisin, että ota rauhallisemmin, etene asia kerrallaan. Opettele sanomaan ei!

Aallos näkee elämässään Jumalan huolenpidon.

– En juokse rahan perässä. Ennen uskossa uudistumista juoksin. Haluan tehdä työni Jumalalle kunniaksi ja rakkaudesta lajiin, hän pohtii.

– Rukoukseni on: auta tekemään oikeita asioita, asiat oikein. Ne ovat yrittäjälle tärkeä taito, ja miksei muillekin, yrittäjänä tasan 30 vuotta toiminut Hannele Aallos vakuuttaa.

– Yrittäjän työpäivät venyvät usein yli kahdeksantuntisiksi. Ajankäyttö on jatkuvaa optimointia talouden rajoissa. Vapaa-aika nousee kaikkein tärkeimmäksi, ja aika kaikkineen: miten sen käyttää, Hannele Aallos pohtii. (Kuva Heidi Holma)

Yrittäjän terveiset lainsäätäjälle

– Kun kauneushoitolayrittäjä ostaa laitteen, hän saa tehdä siitä investointivähennyksen. Mutta kun yrittäjä palkkaa työntekijän, ovat sivukulut ja vastuut palvelualan yrittäjälle aivan liian suuret, Hannele Aallos kritisoi.

– Eikä työpaikkoja ole. Palkan suuret sivukulut saavat aikaan sen, että alan yrittäjät tarjoavat työntekijälle seitsemän euron tuntipalkkaa. Jo hampurilaisravintolassakin saa sentään minimipalkan, Aallos jatkaa.

– Kun työpaikkoja ei ole, 95 prosenttia päätyy perustamaan oman yrityksen.

Lähetän päättäjille terveiset, että meidän alan arvonlisävero on saatava pienemmäksi ja työllistäminen helpommaksi.

– Lähetän päättäjille terveiset, että meidän alan arvonlisävero on saatava pienemmäksi ja työllistäminen helpommaksi.

– Muuten koulutamme kosmetologeja kortistoon. Ja koska kauneushoitolan pitäminen on niin vähätuottoista, ei ole varaa jäädä eläkkeelle.

Kauneuskoulutus Baroque

Hannele Aalloksen perustamassa Kauneuskoulutus Baroquessa opiskelija maksaa opetuksesta. Opetus tapahtuu pienryhmissä, sillä kurssilla on maksimissaan seitsemän opiskelijaa.

– Harjoittelun saa tehdä meillä tai muualla. Meillä harjoitellaan opiskelijan tarvitsemia, erittäin yksilöllisesti suunniteltuja hoitoja. Hoitolamme pyörii niin, että asiakkaat mahdollistavat opiskelijoiden harjoittelun maksamalla niistä.

– Jokainen meiltä valmistunut työskentelee alalla! Aallos iloitsee.

– Kahta vaille kaikki ovat yrittäjiä. Meillä on erittäin vahva yrittäjyyskoulutus. Opetussuunnitelmaan kuuluu tehdä aito liiketoimintasuunnitelma. Monistan nyt sitä osaamista, joka minulle tuli 24 vuoden aikana.

Hannele Aallos joutui kuitenkin taistelemaan tuulimyllyjä vastaan löytääkseen opiskelijoilleen väylän näyttöjen antamiseen. Hän on itse osallistunut Opetushallituksen työryhmään, kun alan reformi tuli.

– Pääsin silloin Suomen Kosmetologien Yhdistyksen SKY:n edustajana laatimaan tutkinnon perusteita. Kai minut sinne laitettiin, koska uskallan rakentavasti sanoa näkemykseni.

Tampereen Härmälässä sijaitseva Baroque noudattaa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon mukaista sisältöä. Kokoaikaisella opiskelijalla koulutus kestää minimissään 14 kuukautta.

– Meiltä valmistutaan ammattilaisina ja opiskelijamme ovat näytöissä menestyneet hyvin.

Merkkinä menestyksestä alan Grand Old Lady, opetusneuvos Una Nuotio myöntää vuosittain stipendin Baroquesta valmistuvalle.

Lisätietoja: baroque.fi

Kesäistä jälleennäkemisen riemua. Baroquen exät ja nyxät eli entiset ja nykyiset opiskelijat kerääntyvät vuosittain yhteen jakamaan kokemuksiaan. Opettaja-perustaja Hannele Aallos takana oikealla. (Kuva Ninni Lahti)

Hannele Aallos

• yrittäjä, kauneudenhoitoalan valmentaja
• naimisissa, kaksi aikuista lasta
• asuu miehensä kanssa Kangasalla
• SKY-kosmetologi (EAT), LCF life coach, mentori (STO), kauneudenhoitoalan valmentaja
• alalla vuodesta 1986, yrittäjänä vuodesta 1991
• Beauty Bar -kauneushoitola Helsingin Kampissa ja Etu-Töölössä 1993–2006, Espoon Olarissa 2007–2014
• Vuoden kosmetologi 2007
• SKY-opiston kosmetiikkaneuvojan tutkinto 2014, erikoisammattitutkinto 2015
• perusti Kauneuskoulutus Baroquen Tampereelle 2016
• israelilaisen Anna Lotan PRO -kosmetiikkasarjan maahantuoja vuodesta 2019

Kauneuskoulutus Baroquen hoitohuone. (Kuva Ninni Lahti)

 

 

 

Ylös