Kahdeksan kertaa läpi autopesusta aiheutti keuhkokuumeen – tehtävänsä jättävä puoluesihteeri Asmo Maanselkä muistelee kauttaan ja pohtii tulevaa

3.10.2021 klo 13:47 Henkilöt Merja Eräpolku

– Kahdenkymmenen vuoden aikana on tapahtunut hyvin suuri arvomaailman murros. Jos meidän toimintatavat ovat samanlaisia kuin silloin, kun näkemyksemme olivat enemmistönä, petämme itseämme. Konservatiivinen kristillisyys voi näyttäytyä myös sympaattisena ja lämminhenkisenä, uskoo puoluesihteerin tehtävän marraskuun lopulla jättävä Asmo Maanselkä.

Vuodesta 2011 Kristillisdemokraattien puoluesihteerinä toiminut Asmo Maanselkä ei ole hakemassa kuudennelle kaksivuotiskaudelle, vaan siirtyy markkinointipäälliköksi yksityissektorille. KD-Lehden haastattelussa hän kertoo tunnelmistaan, muistelee mieleen painuneita hetkiä ja pohtii myös tulevaa.

– Olen kiitollinen puolueelle näistä kuluneista vuosista. Odotan innolla, että pääsen kehittämään Avain Asuntojen markkinointia, Maanselkä sanoo.

Markkinointi, etenkin kampanjajulisteiden, -sloganien ja -grafiikan suunnittelu, on ollut hänen intohimolajinsa puoluesihteerin laajassa työkentässä. Joskus hän on keskittynyt aiheeseen niinkin paljon, että muu vaalitiimi on toivonut paneutumista jo muihin asioihin. KD:n pienellä budjetilla ja vähällä ulkopuolisella avulla luodut julisteet on useasti todettu ammattilaisarvioissa erinomaisiksi.

Puoluetoimistolla viestintäpäällikkönä 2008 aloittaneesta Maanselästä tuli nopeasti puolueen kampanjaviestinnän ideoija ja usein myös toteuttaja. Vuoden 2009 eurovaaleihin hän keksi raflaavan ajatuksen rohkeasta Sin City -tyyliä lainaavasta kampanjasta, joka osaltaan oli siivittämässä Sari Essayah´n tietä Euroopan parlamenttiin. Kampanja herätti poikkeuksellisuudellaan huomiota ja julkista keskustelua.

Seuraavana vuonna eduskuntavaalien alla Maanselkä keksi ”Tehoa terveydenhuoltoon” -kampanjan, jonka mustaa huumoria viljelevällä teemavideolla hän oli itse potilaan roolissa päähenkilönä. Tehopesuun potilastaan vievänä lääkärinä nähtiin nykyisin KD eduskuntaryhmän pääsihteerinä työskentelevä Markus Kalmi.

– Teimme Jani Salokankaan kanssa kampanja-avaukseen videon, jonka alku kuvattiin Auroran sairaalassa ja loppuosa Konalan autopesulassa.

– Kahdeksan kertaa minut jouduttiin vetämään pesurin läpi. Oli kylmä, jo elokuun loppu. Seurauksena oli keuhkokuume, Maanselkä innostuu muistelemaan.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä esitteli puolueen periaatteellista toimintasuunnitelmaa puoluekokouksessa Savonlinnassa elokuussa 2015.

Viime aikoina puoluesihteereiden vaihtuvuus on ollut suurta. Puolueiden nykyisistä puoluesihteereistä Maanselkä on pisimpään toiminut.

Häntä voisi nimitellä ”poliittiseksi broileriksi”, sillä pian nelikymppiselle miehelle on työvuosia KD:n palveluksessa kertynyt peräti 18, aluksi kansanedustajan avustajana ja sittemmin puoluetoimiston puolella.

– Kun on ollut pitkään samassa tehtävässä on jo rutinoitunut. Nyt olen uuden edessä, samoin ollaan puolueessa. Mutta tervehdyttää puoluetta, että on paikkoja tarjolla, Maanselkä uskoo.

Millaista henkilöä toivot työsi jatkajaksi?

– Tämä on hyvin monipuolinen tehtävä, jossa voi hyödyntää omia vahvuuksiaan.

Tärkeimmäksi ominaisuudeksi puoluesihteerille hän nimeää kyvyn toimia ja tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa.

– Puoluesihteerin tulee olla työmyyrä, joka tekee väsymättömästi työtä puolueen eteen. Olla sellainen puolueen taakkojen kantaja, puolueen puheenjohtajan aisapari.

Se viimeinenkin pisara kyllä puristetaan vaaleissa.

Puoluesihteeri on vaalipäällikkö, siksi hänen on oltava myös kampanjaihminen.

– Jokaisen puoluesihteerin tärkein tehtävä on toimia niin, että seuraavat vaalit voidaan voittaa. Aina se ei onnistu monista eri syistä johtuen, mutta uskon, että puolueen kenttä palkitsee sellaisen puoluesihteerin joka kuitenkin on osaltaan yrittänyt kaikkensa. Se viimeinenkin pisara kyllä puristetaan vaaleissa, Asmo Maanselkä kertoo kokemuksistaan.

– Sosiaalinen ja digitaalinen media on tullut jäädäkseen, meidän poliitikkojen eräänlaiseksi ”olomuodoksi”. Toivoisin, että tuleva puoluesihteeri osaisi hanskata etenkin tätä sektoria.

Maanselkä rohkaisee tehtävästä kiinnostuneita hakemaan paikkaa.

– Ei tarvitse olla mikään kopio meikäläisestä. Paljon työstä liittyy järjestö- ja vaalityöhön sekä kampanjointiin. Mutta on myös paljon muuta, jossa voi suuntautua oman osaamisensa mukaan. Ei kaikkien tarvitse olla kiinnostunut tekemään sosiaaliturvauudistus kakkosta, Maanselkä letkauttaa viitaten omaan paneutumiseensa aiheeseen.

Asmo Maanselkä ja Kannustava perusturva -kirjan julkistustilaisuus eduskunnan Pikkuparlamentissa 19. tammikuuta 2018. Kuva: Kristiina Kunnas

Ajatushautomo Kompassi julkaisi vuonna 2018 Maanselän kirjoittaman ”Kannustava perusturva” -kirjan. Se herätti varsin laajaa kiinnostusta, myös muissa puolueissa. Talouselämä -lehden mukaan ”tuloksena on erittäin kiinnostava kirja, jossa on aineksia kansanedustajien ja muiden päättäjien pakko lukea -listalle.”

Maanselästä ja siten myös KD:sta tuli kannustava perusturva -teeman lanseeraaja Suomessa.

Meneekö suuri sotu-uudistus koskaan maaliin?

– Tämä mielenkiintoinen hanke lähti siitä, että 2015 vuoden puoluekokouksessa hylättiin perustuloa koskeva aloite. Lupasin puoluekokoukselle, että tutkin asiaa. Lähdin aihetta selvittämään, ensinnäkin mikä on ongelma. Sitten päädyin etsimään ratkaisuehdotuksia ja ulkomaisia malleja.

Kirjanen sai hyvän vastaanoton.

– Olen todella tyytyväinen siitä.

Parhaillaan työtään tekee sosiaaliturvauudistusta valmisteleva parlamentaarinen komitea, jossa KD:n edustajana työskentelee puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Maanselän mukaan yleinen ongelma vajaan vaalikauden mittaisissa parlamentaarisissa työryhmissä on se, että niiden työ lähtee liikkeelle ylätasolta ja käsitteistä, eikä konkreettisiin ratkaisuehdotuksiin kunnolla päästä.

– Pitäisi edetä käytännönläheisesti. Jos päästään idealistisesta vaiheesta suoraan käytännölliseen ja realistiseen vaiheeseen, jossa on yhteinen tahtotila, niin sitten voidaan onnistua pääsemään myös tulokseen, hän arvioi.

Tammikuussa 2019 Asmo Maanselkä sairastui keskellä eduskuntavaalikampanjaa. Hän päätyi työtehtävistä Meilahden neurologiselle osastolle ja pystyi palaamaan vähitellen reilun parin kuukauden päästä.

Miten olet jaksanut puoluesihteerin rankkaa työtä?

Kristillisdemokraattien puoluetoimistolla toimii kolme kokoaikaista ja kaksi osa-aikaista työntekijää. Etenkin ennen vaaleja puoluesihteerin ja myös muun organisaation on työskenneltävä pitkää päivää ja viikkoa.

– Joustoa löytyy usein vaalien jälkeen. Mutta kyllä ennen vaaleja pitää itse joustaa täysillä.

– Olen jaksanut hyvin, mutta toki sairastumisiakin on ollut. Kerran piti olla vaalikampanjan avajaisissa, mutta löysin itseni Meilahden tornisairaalan neurologiselta osastolta. Hermosairaus puhkesi kuka ties jatkuvan työnteon ja stressin vuoksi, vaikka en mitään henkistä uupumusta edes kokenut. Se opetti, että kannattaa pitää kiinni myös riittävästä levosta, Maanselkä kertoo.

Olen pääosin nauttinut tosi paljon.

– Olen pääosin nauttinut tosi paljon työstäni. Urheilu on ollut henkireikä. Ja perheen tuki on ollut hirvittävän tärkeä. Päiväni kuluvat niin, että olen joko töissä, perheen parissa tai lenkillä.

Leveästä hymystä, räjähtävästä naurusta ja nopeasta puhetempostaan tunnettu Asmo Maanselkä hoitaa kuntoaan säännöllisellä lenkkeilyllä. Juoksukilometrejä on kertynyt sykemittarin mukaan 2000 kilometriä vuodessa. Juuri juostussa Helsinki City Runissa puolimaraton taittui aikaan 1.49.

– Mahtava fiilis. Vaimo kielsi revittelemästä, niin juoksin rauhallisesti ja nautiskellen. Keli oli erinomainen, kommentoi Maanselkä maaliin tultuaan.

Puoluesihteerin lenkkeily on tullut tutuksi myös työtovereille, sillä aamu- tai iltalenkeillä päässä ovat aina kuulokkeet, niin että työpuheluita on voinut puhua juostessakin. Taannoin perheenisän treeni on kulkenut vaunujen kanssa, sillä perheen pikkuinen oli välillä huono nukkumaan ja nukkui parhaiten vaunujen ollessa liikkeessä.

Omakotitaloalueella Helsingin Tapanilassa asuva Maanselkä kertoo olevansa perhekeskeinen ihminen. Kuitenkin vaimo Tina ja lapset, 9-vuotias kolmasluokkalainen Sylvi ja pian 2-vuotias Vilho, ovat saaneet joustaa puoluesihteerin pitkien työpäivien ja -viikkojen vuoksi. Se tuntuu myös vaivanneen.

– Uudessa tehtävässäni työtä tehdään pääosin virka-aikana, Maanselkä iloitsee ja uskoo, että hän pystyy jatkossa olemaan enemmän perheensä kanssa.

Ikävimmät puolet puoluesihteerin työssä?

– Se kun huomaa, että mun legotorni rupeekin huojumaan ja kaatumaan. Siis kun on hyvä suunnitelma ja paras mahdollinen vaaliliitto, ja kaikki kaatuu.

– Kun kaikki lähtee menemään pieleen, vaikka edellytykset vaaleissa onnistumiselle ovat erinomaiset. Se tuntuu vaan niin väärältä. Ne kokemukset ovat tosi suuria pettymyksiä.

Ihmissuhdetaidot ovat A ja O.

Maanselkä toivoo, että tuleva puoluesihteeri osaa ”hanskata” erilaisten ihmisten kanssa toimimisen.

– Ihmissuhdetaidot ovat aivan A ja O. Tässä ei saa olla mikään äkkiväärä ihminen.

– Lisäksi pitää olla hyvää pataa muiden puoluesihteerikollegoiden kanssa. Tämä ei ole mikään sellainen paikka, jossa voi riikinkukkona astella. On hyvä olla hattu kourassa naureskelemassa ihmisten kanssa ja luomassa hyvää meininkiä ja suhteita, ja siten myös mahdollisuuksia meidän kasvupaikoille.

Ihanin hetki työssä?

– Oli mahtavaa 2017 voittaa kuntavaaleissa Sari Essayah kärjessä. Kampanjajärjestelyt onnistuivat hyvin, samoin ehdokasasettelu. Silloin saatiin kannatuksen nousua, meillä oli oikeat teemat ja ihmiset olivat innoissaan siitä ajatuksesta, että saadaan puolue nousuun.

Maanselkä kuvaa, että politiikka on mitä inhimillisin laji.

– Tulee hyvin euforinen tunne kun menestytään puolueena: Hei, me muutetaan maailmaa!

– Kääntöpuoli on taas se, että jos puolueen kannatus lähtee laskuun tai on pitkään stagnaattinen (pysähtynyt) tila, niin tulee tuskainen olo. Se voi käydä pitkässä juoksussa jopa itsetunnon päälle. Ja silloin helposti tulee mieleen monenlaisia ikäviä ajatuksia ja kysymyksiä.

Vastasyntyneiden poikalapsien isät, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala ja puoluesihteeri Asmo Maanselkä, kiittivät puoluevaltuustoa onnitteluista 24.11.2019. Kuva: Kristiina Kunnas

Miten KD löytää elintilaa tulevaisuudessa?

Asmo Maanselkä korostaa, että koko ajan puolueessa tarvitaan uutta luovaa toimintaa. Suomen Kristillinen Liitto (SKL) syntyi reilu 60 vuotta sitten ajassa oleviin tarpeisiin.

Eräänlainen uudelleenluonti on tarpeellista.

– Eräänlainen uudelleenluonti on tarpeellista jossain määrin jatkuvasti, mutta erityisesti silloin, kun kannatus on ollut samoilla lukemilla.

– Elintilan turvaaminen tulevaisuudessa on suuri haaste. Olen aihepiiriä miettinyt nyt koko puolueessa toimimiseni ajan, 19 vuotta. Ja tätä asiaa on koko yhteisön mietittävä.

– Viime aikoina on käyty puolueen sisällä keskustelua siitä, mitkä ovat meidän kipupisteet. Mielestäni pohdinnoissa olisi päästävä eteenpäin.

Maanselkä ei usko, että kovinkaan helposti mikään puolue pääse kasvamaan ilman erityistä yhteiskunnallista tilausta.

– Toki aina voi tapahtua se, että muut mokaa, ja me näyttäydymme hyvänä vaihtoehtona. Esimerkiksi Saksassa kävi juuri vaaleissa niin, että harmahtava demari olikin yhtäkkiä paras ehdokas, kun muut mokailivat ja joutuivat kohuihin. Ei se menestyminen aina ole omaa ansiota. Joskus vain sattuu olemaan ”oikea mies oikeassa paikassa”.

– Mikä kristillisten arvojen asema tässä yhteiskunnassa, ja mikä on meidän asema niiden promoajana tässä yhteiskunnassa? Ne ovat tärkeitä kysymyksiä.

Maanselän mukaan yksi keskeinen missio on sanan- ja uskonnonvapauden puolustaminen.

– Kun aloitin puolueessa esimerkiksi meidän ajatuksemme avioliitosta miehen ja naisen välisenä oli valtavirtaa. Mutta nyt se on todella marginaalissa. Kahdenkymmenen vuoden aikana on tapahtunut hyvin suuri arvomaailman murros.

– Jos meidän toimintatavat nykyään ovat samanlaisia kuin silloin, kun näkemyksemme olivat enemmistönä, petämme itseämme.

Pitäisi luoda ”goodwillia” suhteessa yhteiskunnan arvojohtajiin.

Maanselkä ryhtyy pohtimaan, miten konservatiivisiksi luokiteltujen ja vähemmistöön ajatuuneiden ajatusten elintila turvataan jatkossa.

– Meidän pitäisi luoda ”goodwillia” suhteessa yhteiskunnan arvojohtajiin. Mielestäni sahaamme itseämme jalkaan, jos kuvittelemme räyhäkkään ja voimakkaasti oikeuksiamme korostavan toimintatavan johtavan tulokseen.

– Konservatiivinen kristillisyys voi näyttäytyä myös sympaattisena ja lämminhenkisenä monien silmissä hassuine tapoineen ja arvoineen, olla eräänlaista arvostettua alakulttuuria. Pitäisi vaalia sellaista ajattelutapaa, että tällainen ”vanhauskoisuus” on arvostettua, pohtii puoluesihteerin tehtävässä pian työnsä päättävä Asmo Maanselkä.

Ajatuksia tästä teemasta on paljon lisääkin.

– Taidan kirjoittaa eräänlaisen testamentin puoluevaltuustolle. Pitää rauhassa pohtia mitä voitaisiin tehdä paremmin, Maanselkä summaa.

 

Ylös