– Ruoka-apu ei mahtunut vieläkään budjettikirjaan, Antero Laukkanen kertoo
2.10.2021 klo 10:56 Politiikka Samuli Rissanen
KD-Kompassi-ohjelman tämän viikon vieraana oleva Antero Laukkanen pettyi hallituksen budjettiin. Poliisien määrärahoja ei turvattu ja toisaalta ruoka-apu ei mahtunut 1060-sivuiseen kirjaan lainkaan. (Kuva: Kristiina Kunnas)
Kansanedustaja Antero Laukkanen hämmästelee viikon KD-Kompassi-ohjelmassa sitäkin, miten pankit voivat evätä yhdistyksiltä tilien avaamisen.
Laukkanen kommentoi ohjelman alkuun poliisien määrärahojen puutteita, jotka voivat johtaa poliisien irtisanomisiin. Poliisi on viestittänyt jo vuosien ajan, että sen rahoitus ei ole vakaalla pohjalla.
– Nyt se konkretisoitui, Laukkanen sanoo.
Ruoka-avun ammattilaisena tunnettu espoolaiskansanedustaja ja pastori kertoo, että ruokaa jakaa noin 1000 toimijaa, joista 100 on todella suuria jakajia.
– Tämä on erittäin hyvin järjestetty Suomessa.
Hallituksen talousarviokirjassa, jossa on 1060 sivua, ei löydy yhtään ainutta nälkään tai ruoka-apuun viittaavaa sanaa.
Eriarvoisuus on lisääntynyt Suomessa 1990-luvun puolivälistä lähtien. Kuluneella viikolla Laukkanen kiinnitti huomiota siihen, että hallituksen talousarviokirjasta, jossa on 1060 sivua, ei löydy yhtään ainutta nälkään tai ruoka-apuun viittaavaa sanaa. Vain yhden kerran on mainittu sana köyhä.
– Ja sekin kehitysyhteistyöosiossa, Laukkanen sanoi.
Hän kertoo puhuneensa kuusi vuotta eduskunnan suuressa salissa sen puolesta, että ruoka-apua antavia toimijoita tuettaisiin budjettivaroista. Summa on vaatimattomat 2 miljoonaa ja tälle vuodelle se turvattiin niin sanotuista ”joululahjarahoista”.
Ensi vuoden budjettiin, jota eduskunta on koko viikon käsitellyt, sen olisi pitänyt tulla, mutta toisin kävi.
Eli vieläkään ruoka-apu ei mahtunut varsinaiseen budjettikirjaan.
Laukkanen tunnetaan myös yhdistysten ystävänä ja hän on huolissaan siitä, että useampi pankki kieltäytyy avaamasta yhdistyksille tilejä tai aikoo lopettaa olemassaolevat tilit.
– Pankkien toiminnasta on tulossa merkittävä este ja rajoitus kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksille, Laukkanen arvioi.
Hän on ollut asiasta yhteydessä henkilökohtaisesti oikeusministeriin. Taustalla on EU-direktiivi, joka velvoittaa pankit tuntemaan asiakkaansa. Tästä on Laukkasen mielestä tullut pankeille liian yksityiskohtainen rooli.
– Miksi pankki ottaa poliisin, syyttäjän ja tuomarin tehtävät itselleen, Laukkanen totesi jo vuosi sitten.
Kuuntele Laukkasen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 2.10. klo 12.50.