Nyt jos koskaan innolla vaaleihin

18.10.2021 klo 12:50 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Ensi kertaa käytävät aluevaalit ja niiden tuloksena syntyvät aluevaltuustot ovat mainio uuden oppimisen ja uuteen hallintoon perehtymisen mahdollisuus. Ja vaikuttamisen myös!

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on muistuttanut, että juuri nyt, enemmän kuin koskaan, puolueen pitäisi olla mitä tarmokkaimmin mukana vaaleissa. Hän kannustaa täysiin listoihin kaikilla niillä hyvinvointialueilla, joissa Kristillisdemokraatit ei ole solminut vaaliliittoja.

Essayah perustelee vaali-intomielisyyttään vastaansanomattomasti. Juuri ensimmäisellä kierroksella aluevaltuustot tekevät strategiset ratkaisut. Myöhemmin päätökset ja valinnat ovat hienosäätöä.

Aluevaalit kannattaa siis ottaa vastaan myönteisellä mielellä. Moni on sortunut veisaamaan valitusvirttä. Jo aikataulu on perin kumma, aivan kuin juhlapyhät puuttuisivat vaalien ajankohdasta päättäneiden kalentereista kokonaan. Jouluna ja vuodenvaihteessa ei jää aikaa hiljentymiseen sen enempää kuin juhlimiseenkaan, kun puolueet luukuttavat julisteita ja suoltavat numerollisia vaaliliitteitä ja -mainoksia. Syvällisempi kielteisyys syntyy hallintohimmelin kasvamisesta: onko rakenteen moninkertaistuminen turhaa ja ainoastaan byrokratiaa lisäävää, ei keventävää?

Nyt on hylättävä ruikutus ja otettava käyttöön muutosmyötärinta. Aluevaalit ovat hieno uusi mahdollisuus. Jos pelkäämme pienuuttamme, emme koskaan kasva isoiksi.

Nyt on hylättävä ruikutus ja otettava käyttöön muutosmyötärinta. Aluevaalit ovat hieno uusi mahdollisuus. Jos pelkäämme pienuuttamme, emme koskaan kasva isoiksi.

Kristillisdemokraattien aluevaalisyksy muuttui vielä erityisemmäksi, kun monien vaalien konkari, puoluesihteeri Asmo Maanselkä ilmoitti siirtyvänsä liike-elämän palvelukseen. Puoluesihteeri on ainakin Kristillisdemokraateissa puheenjohtajan läheisin työpari. Päivi Räsäsen kaudella Maanselkä ehti työskennellä puoluesihteerinä 2011–15. Viimeiset kuusi vuotta hän on toiminut Sari Essayah’n rinnalla. Hyvästelemme innovatiivisen visionäärin ja kekseliään monitaiturin, joka pitkälti vastasi puolueen mittavasta digiloikasta pandemia-aikana.

Toisen lähtö on toisen mahdollisuus: puoluesihteerin tuuliselle paikalle pääsee nyt joku toinen kasvamaan ja näyttöjään antamaan.

Ylös