Sari Essayah kolumnissaan: Haluamme hyvinvointia ja kevyttä hallintoa

18.10.2021 klo 10:44 Kolumnit Sari Essayah

Sote- uudistuksen myötä yli puolet kuntien vastuista ja verotuotoista siirtyy uusille hyvinvointialueille.

Hyvinvointialueet saavat uusien tehtäviensä hoitamiseen rahoituksen valtiolta, joka puolestaan vähentää ne parikymmentä miljardia kuntataloudesta.

Me Kristillisdemokraatit haluamme pitää alueiden hallinnon mahdollisimman kevyenä. Hallintoon käytettyjä verovaroja pitää käyttää vastuullisesti ja fokuksen on oltava palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantamisessa.

Monien alueiden valmistelussa suurilla puolueilla tuntuu olevan kiireellisempien asioiden joukossa satojen tuhansien eurojen jakaminen omille valtuustoryhmilleen.

Uudet aluevaltuustoryhmät eivät tarvitse tukea poliittiseen toimintaan ryhmärahojen muodossa. Monien alueiden valmistelussa suurilla puolueilla tuntuu olevan kiireellisempien asioiden joukossa satojen tuhansien eurojen jakaminen omille valtuustoryhmilleen. KD:n mielestä hyvinvointialueista ei saa muodostua piilopuoluetuen rahoituslähteitä. Hyvinvointialueelle ei pidä myöskään perustaa turhia virkoja, jotka sitten täytettäisiin poliittisina nimityksinä. Raskaan hallinnon sijaan on panostettava hoivahenkilöstön saatavuuteen ja työhyvinvointiin.

Aluehallinnossa on myös suuri demokratiavaje, sillä lähes joka hyvinvointialueella noin puolet äänistä annetaan alueen keskuskaupungissa. On käsittämätöntä, että ajetaan läpi tällainen malli, jossa suuri osa Suomen kunnista jää ilman aluevaltuustopaikkaa. KD:n mielestä haastetta on taklattava monipuolisella lautakuntarakenteella, jotta kaikista kunnista saadaan edustus aluehallintoon. Palveluverkkoa koskevia päätöksiä ei myöskään pidä tehdä yksinkertaisella enemmistöllä.

Hallituksen sote-ratkaisu jättää ennaltaehkäisevän terveyttä edistävän toiminnan enimmäkseen kuntien vastuulle, minkä vuoksi sote-alueen ja kunnan yhteistyön tiivistäminen on äärimmäisen tärkeää. Kaiken kaikkiaan kustannuspaineita sote-alueella hillitään parhaiten panostamalla KD:n linjan mukaisesti lähipalveluihin, nopeaan hoitoon ja palveluihin pääsyyn, sujuviin hoitoketjuihin ja ennaltaehkäisyyn.

Hyvinvointi tarvitsee puolustajansa raskaiden hallintohimmeleiden rakentajia vastaan – olethan Sinä jo ehdolla aluevaaleihin?

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja ja ekonomi Sari Essayah on Pohjois-Savon aluevaaliehdokas. Essayah toimii Lapinlahden kunnanvaltuutettuna.
Ylös