”Jokaisesta alueen kunnasta on oltava edustaja vähintään yhdessä lautakunnassa” – Sari Essayah haluaa estää sen, että keskuskaupungit jyräävät pienet kunnat hyvinvointialueilla

19.10.2021 klo 11:31 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on huolissaan kuntalaisten äänen kuulumisesta hyvinvointialueilla. Hänen mukaansa hallituksen on korjattava demokratian vajeet päätöksenteossa.

KD:n ehdokasrekry on hyvässä vauhdissa ja piirikokoukset nimeävät ehdokkaita syksyn aikana, Sari Essayah kertoo KD:n aluevaaliohjelman ja kampanjasloganin jukistuksen yhteydessä eduskunnassa.

Julkistettuja vaaliliittoja on kaksi: Lapissa Kokoomuksen ja Pohjois-Pohjanmaalla Kokoomuksen ja RKP:n kanssa.

Muutama vaaliliitto on Essayah’n mukaan vielä työn alla.

Yli puolet kuntien vastuista ja verotuloista siirtyy hyvinvointialueille. Olisi tosi outoa, jos nämä päättäjät revittäisiin jostain tyhjistä.

Nimitetyt ehdokkaat ovat pääsääntöisesti meidän kokeneita ja osaavia kuntavaltuutettuja ja muissa kunnallisissa luottamustehtävissä toimijoita.

– Tämä on hyvin luonntevaa enkä näe siinä ristiriitaa. Yli puolet kuntien vastuista ja verotuloista siirtyy hyvinvointialueille. Olisi tosi outoa, jos nämä päättäjät revittäisiin jostain tyhjistä.

– Omankin puolueen ehdokkaista iso osa on sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Essayah kritisoi hallituksen sote-mallia raskaasta hallinnosta ja on huolissaan demokratian toteutumisesta uusilla hyvinvointialueilla.

Hän korostaa, että on varmistettava, että  myös pienempien kuntien asukkaiden ääni kuuluu päätöksenteossa.

KD esittää ratkaisuna monipuolista lautakuntarakennetta. Jokaisesta alueen kunnasta on oltava edustaja vähintään yhdessä lautakunnassa, jotta pienempien kuntien ääni ei huku.

– Kunnille ja alueille pitää luoda toimivat yhteistyökuviot, jotta valta ja palvelut eivät keskity keskuskaupunkeihin.

– Lisäksi esitämme, että palveluverkkoon tehtäviä muutoksia ei pidä päättää yksinkertaisella enemmistöllä, Essayah sanoo.

 

Ylös