”Emme kannata hallituksen holtitonta ja idealistista maahanmuuttopolitiikkaa, emmekä perussuomalaisten ”rajat kiinni” – linjaa” – Kristillisdemokraatit kannattaa hallittua maahanmuuttoa

20.10.2021 klo 15:08 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ei allekirjoittanut perussuomalaisten välikysymystä maahanmuuttopolitiikasta, koska sen linja poikkeaa liian suuresti Kristillisdemokraattien linjauksista.

– Emme kannata hallituksen holtitonta ja idealistista suhtautumista maahanmuuttoon, emmekä Perussuomalaisten kovaa ”rajat kiinni” -politiikkaan, kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron välikysymyskeskustelussa pitänyt kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

KD:n linja on hänen mukaansa selkeä vaihtoehto ääripäiden välillä. Tanus kutsuu sitä maahanmuuttopolitiikan kolmanneksi tieksi. Se tarkoittaa inhimillistä, mutta hallittua maahanmuuttoa.

– Haluamme vahvistaa kiintiöpakolaisjärjestelmää ja sitä kautta myös hillitä hallitsematonta turvapaikan hakuun perustuvaa maahantuloa

– Tahdomme auttaa apua aidosti tarvitsevia ja turvata näiden oleskeluluvan saaneiden kotoutumisen maahamme. Jotta se voi onnistua, maahanmuuton on kaikissa tilanteissa oltava hallittua ja lieveilmiöitä on tiukasti torjuttava.

– Haluamme vahvistaa kiintiöpakolaisjärjestelmää ja sitä kautta myös hillitä hallitsematonta turvapaikan hakuun perustuvaa maahantuloa, Tanus kertoo.

Kristillisdemokraatit päätyikin tekemään oman epäluottamusesityksensä hallitukselle. KD esittää, että hallitus on epäonnistunut yhteiskunnan tarvitseman työperäisen maahanmuuton edistämisessä ja lupaprosesseihin liittyvien ylipitkien käsittelyaikojen lyhentämisessä.

Lisäksi hallitus on epäonnistunut maahanmuuttajien riittävässä kotouttamisessa ja hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.

Kristillisdemokraatien mielestä esimerkiksi rikoksiin syyllistyneiltä ja valheellista tietoa antaneilta turvapaikanhakijoilta pitää voida evätä turvapaikka ja heitä pitää pystyä palauttamaan tehokkaammin lähtömaihinsa.

– Yhteiskunnan pitää myös kyetä asettamaan maahanmuuttajille vaatimuksia. Maahanmuuttajilla ja turvapaikanhakijoilla on oma vastuu kotoutumisen onnistumisessa.

Välikysymyksessä arvostellaan kovin snaoin hallituksen kaavailemia muutoksia perheenyhdistämiseen. Myöskään kristillisdemokraatit eivät sallisi minkäänlaista järjestelmän hyväksikäyttöä.

– On kuitenkin selvää, että oman perheen saaminen uuteen kotimaahan on monille tärkeää. Se edistää kotoutumista ja ihmisten hyvinvointia. Miten pakolainen voi sopeutua uuteen, jos samanaikaisesti on suuri huoli perheestä, Tanus arvioi.

Suomen pitää pyrkiä antamaan oma panoksensa Afanistanista pakenevien auttamiseksi. Erityisesti vähemmistöjen edustajat, kuten kristinuskoon kääntyneet afgaanit ovat suuressa vaarassa islamistihallinnon alaisuudessa.

– Emme voi kääntää selkäämme ja unohtaa heitä. Suomen on kannettava myös vastuunsa niistä afgaaneista, jotka ovat nyt vaarassa vain siitä syystä, että ovat tehneet töitä suomalaisille rauhanturvaajille tai muille toimijoille, Tanus muistuttaa.

Kristillisdemokraattien mukaan kyse on myös työperäisestä maahanmuutosta, sillä Suomi tarvitsee osaavaa työvoimaa myös ulkomailta.

– Kireän verotuksen maana Suomi ei ole houkutteleva kohde huippuosaajille. Vielä pahemmaksi tilanteen tekee maahanmuuttoviraston vaikeudet käsitellä työ- ja oleskelulupahakemuksia. Tähän tarvitaan nopeasti todellinen ryhtiliike, Tanus vaatii.

Ylös