Merja Eräpolku kolumnissaan: ”Noheva monni smurffipuvussa”

22.10.2021 klo 10:00 Kolumnit Merja Eräpolku

Tiedän, miltä tuntuu jättää ensimmäistä kertaa oma nuori varuskunnan portille ja millaista on yöllä lämpimässä sängyssä pohtia, riittävätkö varusteet marssiöinä purevassa pakkasessa tai sateessa ja viimassa.

Nyt tiedän myös, millaista on (153-senttisenä) roudata (puolillaan olevaa) rinkkaa (100 metriä) varusvarastolta kasarmille, pukeutua (osin vääränkokoisiin) armeijavarusteisiin ja repiä kiireessä jalkaan varsikenkiä, pitää päässään taistelukypärää, yrittää tähdätä (raskasta ja liian pitkää) rynnäkkökivääriä sekä syödä maastossa (reilun kolmen kilometrin) reippaan marssin ja puolijoukkueteltan kasaamisen jälkeen ”kukkakaalipirtelöä”.

Osallistuin viestinnän ammattilaisille tarkoitetulle kurssille Upinniemen varuskunnassa. Tällä pääesikunnan ja Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan järjestämällä jaksolla perehdyttiin sotilaalliseen maanpuolustukseen eri tavoin. Kurssin kokemuksellinen osuus oli antoisinta.

Onnistuimme myös kuulemaan varusmiesten sekä nuorten reserviläisten ryhmänjohtajiemme ajatuksia. Arvostukseni kaikkia niitä nuoria kohtaan, jotka suorittavat asepalveluksen nousi entisestään.

Maanpuolustustahto on suomalaisnuorten keskuudessa pysynyt korkealla. Pienenevien ikäluokkien vuoksi sekä yhä suuremman osan karsiutuessa erilaisista fyysisistä ja psyykkisistä syistä nuorten asepalveluksen suorittaneiden miesten määrä vähenee. Kuitenkin kasvava osuus vapaaehtoisen varusmiespalveluksen suorittavia nuoria naisia paikkaa tätä vähenemää.

Kaikkiaan 870 000 eri ikäistä reserviläistä muodostaa Suomen puolustuskyvyn perustan. Esimerkiksi rauhanturvatehtävissä on nähty, kuinka hyvin koulutettuja suomalaiset reserviläiset ovat, kun heitä vertaillaan muiden maiden ammattisotilaisiin.

Kurssin päättäjäisillanviettoon sain järjestää – perheemme aliluutnantin avustamana – kielikokeen. Siinä selvitettiin kurssilaisten kyvykkyyttä ymmärtää varusmiesten arkikieltä, inttislangia. Olin itse äitinä törmännyt näihin minulle käsittämättömiin ilmaisuihin varusmiehen kotilomilla.

Tiedätkö sinä, mitä tarkoittavat esimerkiksi seuraavat ilmaisut: move, esapekka, noheva, smurffipuku, kurkkusalaatti, monni, tetsari, sirpa, muke, veksi, spolle, meva, korpo ja rötvätä?

 

Kirjoittaja Merja Eräpolku on lohjalainen kaupunginvaltuutettu ja KD:n tiedottaja

Ylös