”Halutaanko sosiaalipolitiikkakin EU:n haltuun?” – Sari Essayah varoittaa, että tulonsiirtomekanismit ovat yritys laajentaa EU:n valtaa ja yhteisvastuuta

27.10.2021 klo 17:35 Eduskunta Samuli Rissanen

– EU:n uudet tulonsiirtomekanismit, muun muassa Fit for 55:een sisältyvä sosiaalirahasto, ovat yritys laajentaa EU:n valtaa ja yhteisvastuuta, vieläpä sosiaalipolitiikan puolelle, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Oppositio on hiillostanut hallitusta Suomen EU-politiikasta eduskunnassa, joka on puinut iltapäivällä hallituksen EU-selontekoa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan selonteosta jää uupumaan aivan keskeinen asia eli linja ja visio EU:n suunnasta.

– Tällaista strategista otetta tarvittaisiin erityisesti juuri tällä hetkellä, kun pöydällä on sekä finanssipoliittisten sääntöjen että myöskin turvallisuuspoliittisten ja myöskin ilmasto- ja energiapoliittisten ratkaisujen pitkän tähtäimen linjaukset, Essayah totesi.

EU:n uudet tulonsiirtomekanismit, muun muassa Fit for 55:een sisältyvä sosiaalirahasto, ovat yritys laajentaa EU:n valtaa ja yhteisvastuuta, vieläpä sosiaalipolitiikan puolelle.

– Ja nyt on hämmentävää, että me emme tiedä, mikä on Suomen hallituksen linja, tässäkään asiassa, Essayah totesi.

Hän huomautti, että valtiovarainministeri Annika Saarikko on vastustanut ja ollut kriittinen sosiaalirahastolle. Toisaalta ympäristöministeriön ja ilmastoministerin kannanotot ja  selonteon toteamukset siitä, että on tärkeää, että Suomen kanta ei ole kategorinen, ja vaihtoehtoja selvitetään, vetävät toiseen suuntaan.

– Mikä on hallituksen linja näin keskeisessä kysymyksessä? Halutaanko sosiaalipolitiikkakin EU:n haltuun, Essayah kysyi.

Ylös