– Miksi hallitus jatkuvasti unohtaa ruoka-apua jakavat toimijat, Antero Laukkanen kysyy

28.10.2021 klo 18:15 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kysyi ruoka-apuun suunnattavien rahojen perään eduskunnassa.

Kansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa, että  2019 eduskunta myönsi 2 miljoonaa ruoka-apuun, kuten vuonna 2020 ja koska korona aiheutti valtavaa puutetta 2 miljoonaa lisätalousarviossa ruokajakoon.

– Kuitenkaan tätä kahta miljoonaa ei saatu 2020 jaettua. Ministeri Kiuru lupasi täällä, että se jaetaan heti vuoden alussa tänä vuonna. Eilisen tiedon mukaan se raha on edelleen jakamatta. Miten tämä on mahdollista, Laukkanen kysyi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Mikä on tämä hallituksen käsittämätön sydämen kovuus?

– Sitten uudessa talousarviossa ensi vuodelle ei ole euroakaan ruoka-apua auttaville yhdistyksille. Mikä on tämä hallituksen käsittämätön sydämen kovuus, että ei edes näin pientä summaa saada hoidettua, Laukkanen penäsi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan 2 miljoonaa euroa on jaossa ruoka-apuun.

– Ei pidä siis paikkaansa se, että meillä ei olisi käyttää ruoka-aputoimintaan rahoitusta. Ja mahdollisimman nopeasti tämä raha voidaan jakaa. Meillä on ollut haasteita siinä: yksityiskohtiin voidaan mennä tämän keskustelun jälkeen, ja olemme tästä monta kertaa myös edustaja Laukkasen kanssa käyneet keskustelua, Kiuru vastasi.

Hän muistutti, että ruoka-apua tullaan todennäköisestio jakamaan myös seuraavina vuosina ja siinä lisätalousarvio on yksi mahdollisuus.

– Kun tämä erä saadaan jaettua, niin seuraavia voidaan hakea lisätalousarvioissa. Ja kun tässä tilanteessa tätä kokonaisuutta katsotaan, niin meidän täytyy myös ruoka-aputoiminnan näkökulmasta miettiä, miten se kestävällä tavalla järjestetään jatkossa. Tätä myös selvitetään tämän kokonaisuuden yhteydessä, Kiuru täsmensi.

Ylös