Timo Alaräisänen Kristillisdemokraattien Lapin aluevaaliehdokkaana – ”Haluan nähdä sote-muutoksen päättäjän paikalta”

30.10.2021 klo 10:42 Henkilöt Kristiina Kunnas

Lapin Kristillisdemokraattien aluevaaliehdokas, Kemijärven ylihammaslääkäri Timo Alaräisänen on poliitikkona untuvikko, mutta sote-asioissa todella kokenut konkari.

Lapin KD:n aluevaaliehdokas, ylihammaslääkäri Timo Alaräisänen on ollut sote-uudistuksen valmistelussa alusta alkaen eli jo 15 vuoden ajan. Hän on toiminut eri rooleissa sekä Itä-Lapin seutukunnallisissa hankkeissa että maakuntatasolla.

Lapissa Kristillisdemokraatit menee aluevaaleihin teknisessä vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa. Timo Alaräisänen on KD:n ainoa ehdokas.

– Todella hyvissä fiiliksissä olen ehdokkaana, Alaräisänen myöntää.

– Koen, että työkokemukseni kautta ja aikaisempien sote-valmisteluihin osallistumisen myötä on kertynyt paljon tietoa ja osaamista sote-palvelujen järjestämisestä.

Miten Timo Alaräisänen saatiin nyt, työuran loppupuolella, houkuteltua aluevaaliehdokkaaksi ja lähtemään poliitikon uran alkuun?

– Olen aina virkatehtävieni vuoksi joutunut tai päässyt näihin sotesavottoihin ja maakunnallisiin valmisteluihin. Tuntui, että olisi hienoa – ei enää virkamiehenä vaan päättäjänä – saatella tällainen pitkänpitkä marssi maaliin.

Kristillisdemokraattien 3. varapuheenjohtaja Pirkka Aalto on Kemijärven kaupunginvaltuutettu. Alaräisänen viittaa Aaltoon kertoessaan, miten tuli lähteneeksi ehdolle aluevaaleihin.

– Paikallinen KD-toimija teki tarjouksen, josta en voinut kieltäytyä. Kun halua oli ja olin sitä miettinyt, niin ajattelin, että tässähän se sitten on. Jos kelpaan, olen käytettävissä.

Kun halua oli ja olin sitä miettinyt, niin ajattelin, että tässähän se sitten on. Jos kelpaan, olen käytettävissä.

Hän kuvailee sotehanketta vuosisadan suureksi uudistukseksi.

– Se kiehtoo, että saisin tässä työelämäni loppuvaiheessa olla saattamassa sitä loppuun. Jotta päästäisiin hyvin alkuun ja saataisiin hyvä tulos täällä Lapissa,  Aluevaltuusto on juuri se paikka, jossa asiat linjataan.

– Ensimmäinen kausi on isojen päätösten aika. Pääsisipä olemaan päättäjänä mukana, kun on aiemmin ollut valmistelijana ja virkamiehenä sote-puolella kohta 40 vuotta, Alaräisänen toivoo.

Aiemmin hän on toiminut Sairaala Lapponian johtavana ylilääkärinä ja Kemijärven kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajana. Hammaslääkärin ammattitaitoa hän piti muissakin tehtävissä toimiessaan yllä työskentelemällä vastaanotolla päivän viikossa.

Hän on asunut koko elämänsä Kemijärvellä lukuunottamatta seitsemää opiskeluvuotta Turussa.

– Olen nimenomaan juureva kemijärveläinen. Sukujuureni ulottuvat Kemijärven ensimmäiseen asukkaaseen Paavali Haloseen, jonnekin 1600-luvulle. Olen täällä viihtynyt.

Satakuntalainen vaimo löytyi opiskeluaikana.

– Minulla oli se onni, että anoppini oli ”Lapin-hullu” vaeltaja. Kun ensimmäisen kerran menin sinne anoppilaan kylään, meille syntyi hengenheimolaisuus.

– Vaimoni Laura on samaa äidiltään perinyt, ja hänelle oli aina selvää, että paikkamme on Lapissa.

Perheeseen tuli viisi lasta, joista neljä jäi aikuistuttuaan pohjoiseen.

Sotealaa vaivaa Lapissa paha työvoimapula.

– Pahin se on hoitopuolella, mutta myös varhaiskasvatuksessa on kova pula ja jonkin verran myös sosiaalihuollossa. Tämähän on kyllä koko maan yhteinen ongelma. Houkuttelevuus alalle on iso haaste.

– Juuri tänään keskustelimme johtoryhmässä, otammeko Kemijärvelle filippiiniläisiä hoitajia, jotka  muuntokoulutuksen kautta pätevöityisivät tänne Suomeen. Oppisopimus-tyyppistä koulutusta viritellään myös, mutta se vaatii sen, että on kiinnostavuutta alalle.

Alaräisänen kertoo, että ehkä jossain vaiheessa tuli tehtyä liikaakin työtä ja oltua liian monessa mukana.

– Toisaalta saimme sairaala Lapponiassa jo ikään kuin kokeilla pienimuotoista laboratoriota.

Lapponiassa testattiin erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon saumatonta yhteistyötä.

– Pienen aluesairaalan sisällä näin onnistuttiin tekemään. Silti muutos vei muutaman vuoden. Olen pohtinut ymmärtääkö näillä hyvinvointialueilla monikaan, kuinka suuri laiva tämä on kääntymään. Vaatii valtavasti työtä, kun erilaisista kuntaorganisaatioista tulevat työntekijät pannaan yhteen, Alaräisänen toteaa.

– Muutoskoulutusta tarvitaan todella paljon. Jo sairaala Lapponian pienessä yksikössä näimme, kuinka työlästä oli  viedä muutokset arjen toiminnan tasolle.

Minua kiehtoo uudistuksessa tämän muutoksen läpivienti, kun 173 000 työntekijää vaihtaa työnantajaa.

– Minua kiehtoo uudistuksessa tämän muutoksen läpivienti, kun 173 000 työntekijää vaihtaa työnantajaa.

Alaräisänen muistuttaa, että oli kyse sitten sosiaali- tai terveyspuolen asiakkaasta, tärkeimmät asiat ovat molemmissa samat.

– Asiakas haluaa, että on osaava henkilöstö ja palveluihin nopea pääsy, että omat tarpeet huomioidaan kokonaisvaltaiseksi, että tulee kuulluksi ja että kohtaaminen on arvostava.

– Nämä tulevat kaikissa kyselyissä esiin.

Timo Alaräisänen, KD:n Lapin aluevaaliehdokas

• 63-vuotias
• hammaslääkäri, toimii Kemijärven ylihammaslääkärinä
• naimisissa, 5 aikuista lasta ja lapsenlapsia
• toiminut Lapponia-sairaalan johtavana ylilääkärinä 2001–2014, Kemijärven sotejohtajana 2003–2010
• kuudetta kautta kirkkovaltuustossa, toiminut puheenjohtajana neljä kautta
• reservin upseeri
• harrastaa hiihtoa, pyöräilyä, vuorivaelluksia, veteraanityötä, sotahistoriaa ja Itä-Lapin taistelujen historiaa

Timo Alaräisänen vaimonsa Lauran kanssa Himalajan vaelluksella Nepalissa. Alaräisänen on  harrastanut vuorivaelluksia vaimonsa ja ystävien kanssa. – Lapissa vaellamme, Halti on vallattu moneen kertaan. Ulkomailla Kilimanjaro, Inka Trail Perun Andeilla, kolme pitkää vaellusta Nepalissa, hän luettelee.

 

Timo Alaräisänen KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä

Kristillisdemokraattien Lapin aluevaaliehdokas, ylihammaslääkäri Timo Alaräisänen, on Radio Dein KD-Kompassi -haastatteluohjelmassa vieraana lauantaina 30. lokakuuta klo 12.50. Uusinta maanantaina 1. marraskuuta klo 22.40.  Ohjelman voi jälkikuunnella: soundcloud.com/kristillisdemokraatit

 

 

Ylös