”Kansalaisten ostovoiman menetys on kompensoitava ja talouskasvua pidettävä yllä” – Sari Essayah ehdottaa tuloveronkevennyksiä vielä tälle vaalikaudelle

10.11.2021 klo 17:36 Eduskunta Samuli Rissanen

Hallitus on tehnyt vuoden neljännen lisätalousarvion talouden myötätuulessa. Kaikki ennusteet lupaavat hyvää vielä ensi vuodelle, mutta sitten talouden tahti uhkaa hidastua.

Lisätalousarvion esitelleen valtiovarainministeri Annika Saarikon mukana kaikki ennusteet, jotka nyt ovat käsissämme, lupaavat hyvää vielä ensi vuodelle mutta näivettyvää kasvua vuodelle 2023. Juuri nyt taloudessa menee hyvin, meillä ja muualla.

– Kyse on ennusteiden mukaan kuitenkin valitettavasti hetken huumasta, ellemme tee rohkeita valintoja.

– Nyt on oikea aika keskustella niistä toimista, jo päätettyjen asioiden viemisestä eteenpäin aina jo vuoden takaisten työllisyyspäätösten realisoitumisesta tulevien kuukausien ratkaisuihin, jotta kasvun näköala olisi kestävä, Saarikko toteaa.

Saarikon mukaan tarvitaan lisää työtä ja työntekijöitä, lisää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, lisää yrityksiä ja investointeja sekä lisää elinvoimaa alueille ja alueilta.

– Kaikki tämä edellyttää priorisointia. En lupaa, että päätökset ovat helppoja, mutta takaan, että ne ovat välttämättömiä.

Miten estetään se, että kasvusta ei tule vain lyhytaikainen pieni pyrähdys

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan niin hallituksessa kuin oppositiossa voidaan olla pitkälti samaa mieltä  tulevaisuuden skenaarioista. Sen sijaan hänen mielestään on harmillista, että puheet eivät ole nyt synkronissa sen kanssa, minkälaista politiikkaa hallitus on harjoittanut.

– Nousukaudesta huolimatta meillä miljarditolkulla ensi vuonna edelleen velkaannutaan ja kehykset on historiallisesti rikottu, ja pienimpiäkään säästöpäätöksiä ei loppujen lopuksi ole voitu pitää.

– Mutta nyt on todella tärkeää, että me yhdessä mietimme, miten tätä kasvua pidetään yllä. Miten estetään se, että tästä ei tule vain lyhytaikainen pieni pyrähdys, Essayah kysyy.

Hän myös muistuttaa, että hallitus on kiristänyt niin asumisen, liikkumisen kuin työn verotusta tämän hallituskauden aikana.

– Olisiko tämän hallituskauden loppupuolella mahdollisuus tuloverokevennyksiin, jotta kansalaisten ostovoiman lisäämisen kautta pystyttäisiin saamaan edelleen kasvua aikaan ja pystyttäisiin pitämään sitä yllä, Essayah ehdottaa.

Ylös