”Se olisi viesti, että nyt ei kannata ihmisiä tänne kuljettaa” – Päivi Räsänen vaatii lakimuutosta, jolla turvapaikanhaku voitaisiin keskeyttää hybridioperaatiotilanteissa

11.11.2021 klo 18:32 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen on vaatinut eduskunnan kyselytunnilla lainmuutosta, jolla hybridioperaation tilanteissa mahdollistettaisiin turvapaikan haun keskeytys.

Oppositio on vaatinut eduskunnan torstaisella kyselytunnilla Suomen lainsäädännön päivittämistä, jolla voitaisiin varautua Puolan tilanteen kaltaisiin tapahtumiin Suomessa.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen on jo saapunut kolmisenkymmentä turvapaikanhakijaa Valko-Venäjän kautta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati kysymysvuorollaan, että hallitus tuo lainsäädäntöön pikaisesti muutokset, joilla olisi mahdollista keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanotto.

– Se olisi myös viesti ihmissalakuljettajille, että nyt ei kannata lähteä näitä ihmisiä tuomaan, ja sen vuoksi tätä myös tarvittaisiin pikaisesti.

Myös kristillisdemokraattien kansanedustaja ja entinen sisäministeri ( 2011-2015) Päivi Räsänen vaati sellaista lainmuutosta, jolla hybridioperaation tilanteissa mahdollistettaisiin turvapaikanhaun keskeytys.

– Se olisi myös viesti ihmissalakuljettajille, että nyt ei kannata lähteä näitä ihmisiä tuomaan, ja sen vuoksi tätä myös tarvittaisiin pikaisesti.

Oppositio kritisoi hallitusta myös hitaudesta: Räsänen viittasi oikeusministeri Henrikssonin puheisiin mahdollisesta parlamentaarisesta työryhmästä, joka veisi vuosikausia aikaa.

– Ja kun, ministeri Ohisalo, kerroitte siitä hybridityökalupakista, jota olette vaatinut siellä EU-pöydissä, niin mitä se sisältää? Voitteko kertoa ihan konkreettisesti, sisältääkö se esimerkiksi tämäntyyppistä lakimuutosta (turvapaikkahakemuksia ei vastaanotettaisi poikkeustilanteissa), Räsänen kysyi.

Hallituksen ministerit eivät antaneet asiaan yksiselitteistä vastausta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kuitenkin totesi, että Suomi kaikissa oloissa puolustaa omia rajojaan, myöskin tällaisia vaikutuksia vastaan. Tämän hetkisessä kriisisä kyse ei ole Haaviston mukaan pakolaiskriisistä, vaan on järjestetystä hybridivaikuttamisesta, jolla pyritään painostamaan EU:ta.

– Ei kannata spekuloida sillä, etteikö Suomi lähtisi tällaista uhkaa torjumaan, mutta on erittäin tärkeää, että pyrimme myöskin EU:na vaikuttamaan sinne alkulähteille tässä tilanteessa.

– Tiedämme, että aikaisemmin koneita tuli Irakista, nyt koneita tulee Valko-Venäjälle Turkista, muualta arabimaista, ja tästä käydään myöskin maanantaina keskustelua EU:n ulkoministerien kanssa, miten tämä lentoliikenne ja tämä trafiikki saadaan loppumaan, Haavisto vastasi.

Ylös