Päivi Räsänen KD-Live -kyselytunnilla: ”Lisämääräraha poliisille ei riitä – myös oikeuslaitos tarvitsee sen”

11.11.2021 klo 18:25 Politiikka Kristiina Kunnas

– Valko-Venäjä toimii nyt roistomaisesti, muistuttaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen. Hän vastasi kysymyksiin syksyn toiseksi viimeisessä suorassa KD-Live -lähetyksessä Facebookissa.

Päivi Räsänen oli vastaajana KD-Live -kyselytunnilla. Eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Tapio Luoma-aho isännöi keskustelun.

Räsäsen oikeudenkäynti lähestyy. Näyttää siltä, että hänen asiaansa aletaan puida tammikuussa.

– Odotan käräjäpäivää rauhallisella mielellä. Prosessi on ollut pitkä. Jo viime keväänä tuli valtakunnansyyttäjän päätös. Luotan siihen, että Suomi on oikeusvaltio, joka kunnioittaa sanan- ja uskonnonvapautta.

– Olemme sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin. Oikeussalissa sukelletaan syvälle oikeuteen ilmaista uskonnonvapaus, Päivi Räsänen muistuttaa.

Hän toteaa KD-Live -kyselytunnilla sen, että poliisin lisäksi myös oikeuslaitos kärsii resurssivajeesta.

– Ei riitä, että poliisi saa lisämäärärahaa, vaan myös oikeusistuimet tarvitsisivat lisärahoituksen.

Päivi Räsänen kertoo, että Kristillisdemokraateilla on ollut pitkäaikainen tavoite saada omaishoidon tuki verovapaaksi.

Kristillisdemokraateilla on ollut pitkäaikainen tavoite saada omaishoidon tuki verovapaaksi.

– Olemme tehneet siitä lakialoitteen. Taloudellinen tuki on tietenkin tärkeä, mutta omaishoitajat tarvitsevat lisäksi käytännön apua ja tukea arkeen sekä hoitajalle vapaapäiviä, jotka olisivat myös hoidettavan kannalta turvallisia.

Hoitajamitoitus 0,7 eli seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohden astuu voimaan vuonna 2023. Huonolta kuitenkin näyttää.

– Mistä saadaan ne hoitajat? Mistä rahat? Hallituksella ei ole mitään suunnitelmaa tähän. Meillä on valtava hoitajapula. Työmarkkinat vetävät joillakin aloilla niin, että hoitajia lähtee myös muihin töihin.

– Lakipykälät eivät hoida ketään, vaan siihen tarvitaan käsiä, Räsänen huomauttaa.

Lakipykälät eivät hoida ketään, vaan siihen tarvitaan käsiä.

– Olin pettynyt, ettei lisätalousarviossa ole euron euroa tähän asiaan, hän kritisoi.

– Meillä on aikamoinen hyvinvointivelka. Näin ei olisi saanut tapahtua.

Hoiva-alalla on noidankehä. Kun henkilöstö vähenee, se kuormittaa entisestään muita. Alan pitovoima ei riitä.

– Ja palkkaus on aivan liian matala.

Aiemmin torstai-iltapäivänä kuultiin eduskunnan kyselytunnilla huolestuneita kysymyksiä Valko-Venäjän tilanteesta.

– Valko-Venäjän toiminta vaikuttaa painajaismaiselta. Euroopan sydämessä oleva valtio alkoi toimia näin roistomaisesti, sitä emme olisi heti osanneet kuvitellakaan. Ei ole kyse todellisesta pakolaiskriisistä. Tämä on systemaattista värväystä, jossa Valko-Venäjän tavoitteena on luoda kriisi Euroopan rajoille.

– Ihmisiä houkutellaan kertomalla, että Euroopan ovet ovat auki Valko-Venäjän rajoilla. Valko-Venäjä hyötyy taloudellisesti tilanteesta.

Räsäsen mielestä vuoden 2015 pakolaiskriisi liittyi pitkälti Syyrian sotaan.

– Nyt sen sijaan rajalle on huijattu ihmisiä, myös aivan viattomia kuten lapsia.

– Puola ja Euroopan Unioni on ajettu valtavan hankalaan tilanteeseen käyttämällä hyväksi Eurooppaan haluavia ihmisiä, jotka ovat olleet valmiita maksamaan siitä.

– Lainsäädännössämme on aukko, minkä oikeusministeri kyselytunnilla myönsi.

Maahanmuuttokysymyksessä Räsänen haluaa nostaa esiin suomen tai ruotsin kielen hyvän oppimisen.

– Se on heidän oman oikeusturvansakin kannalta todella tärkeä asia. Kotouttaminen ei voi esimerkiksi kieltä ymmärtämättömällä kotiäidillä onnistua hyvin. Osa täällä syntyneistä lapsistakaan ei puhu kunnolla suomea.

Koronatilanne on sekä meillä että muualla huonontunut.

– Olen itse ottanut kaksi rokotetta, kuten koko eduskuntaryhmämme. Mutta en itse kannattanut koronapassia. Se antaa mielestäni harhaanjohtavan kuvan, että rokotettu ei ikään kuin voisi olla tartuttamassa.

– Tauti on muuntautumiskykyisempi kuin uskottiin. Rokote ei anna sataprosenttista suojaa. Otan silti joka talvi myös influenssarokotteen ja olen sitä mieltä, että lääketieteen historian kaikkein paras innovaatio on kuitenkin ollut rokote.

Tänä iltana eduskunnassa käsitellään kansalaisaloitetta translaista. Sen mukaan ihminen voisi itse valita sukupuolensa. Räsänen ei missään tapauksessa kannata kansalaisaloitetta. Hän pitää sitä vaarallisena.

– Sukupuolesta ei pidä tehdä ilmoitusasiaa. Lapsilla ja nuorilla on räjähdysmäisesti lisääntynyt sukupuoliahdistus. Helppo selitys ahdistukselle on se, että nuori olisi kenties syntynyt väärään sukupuoleen, Räsänen kuvaa.

– Aion puheenvuoron tänä iltana tästä asiasta käyttää eduskunnassa, Räsänen jatkaa.

Syksyn toiseksi viimeisen KD-Live -kyselytunnin voi katsoa jälkikäteen Kristillisdemokraattien Facebook-sivulta eli täältä

 

Syksyn viimeinen KD-Live -kyselytunti Facebookissa to 25. marraskuuta

Suora KD-Live -lähetys nähdään vielä torstaina 25. marraskuuta klo 17–19. Eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Tapio Luoma-aho isännöi, vastaajana kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah. Kyselytunnin voi seurata suorana tai katsoa jälkikäteen Kristillisdemokraattien Facebook-sivulla.

– Olen itse ottanut kaksi rokotetta, kuten koko eduskuntaryhmämme. Mutta en itse kannattanut koronapassia. Se antaa mielestäni harhaanjohtavan kuvan, että rokotettu ei ikään kuin voisi olla tartuttamassa, Päivi Räsänen totesi KD-Live -kyselytunnilla torstaina 11. marraskuuta. Aiemmin samana päivänä hän johti puhetta eduskuntaryhmän kokouksessa. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös