Vuokko Syväntö ehdolla Hämeen aluevaltuustoon – Vanhuksen arjen parantaja

11.11.2021 klo 13:48 Henkilöt Kristiina Kunnas

Hoiva-asiakkaan tai muistisairaan aktivoiminen on tosi mielenkiintoista, sanoo Hämeen aluvaaliehdokas Vuokko Syväntö. Hän työskentelee ohjaajana tehostetun palveluasumisen yksikössä Voutilakeskuksessa Hämeenlinnassa.

Vuokko Syväntö myöntää potevansa uskonpuutetta sote-uudistusta kohtaan.

– Uskon vasta kun näen, että siitä todella syntyy säästöjä. Totta kai olisi hienoa, että hallinnon rakenteita voitaisiin purkaa. Mutta onnistuuko se todella?

– Uhkakuvana näen sen, että lähipalvelut häviävät pitäjistä. Sitä vastaan haluan taistella aluevaaliehdokkaana, Hämeenlinnan varakaupunginvaltuutettu toteaa.

Syväntö on ohjaaja. Hänen työpaikkansa on Hämeenlinnan kaupungin tehostetun palveluasumisen yksikkö Voutilakeskus.

Työni on kaikkea muuta kuin toivotonta.

– Työni on kaikkea muuta kuin toivotonta. Hoiva-asiakkaan tai muistisairaan aktivoiminen on tosi mielenkiintoista.

Hän tekee asiakastarpeiden arvioinnin kuunnellen omaisia ja asiakasta. Hän pyrkii saamaan kullekin vanhukselle mielekästä tekemistä ja sisältöä.

– Hämeenlinnan kaupunki on ollut viisas, että on palkannut ohjaajan tuomaan aktivointia ja ohjelmaa vanhukselle.

Hämeenlinnan kaupunki on ollut viisas, että on palkannut ohjaajan tuomaan aktivointia ja ohjelmaa vanhukselle.

Pandemian aikana Syväntö on työskennellyt paljon asiakkaiden huoneissa. Nyt kun taas voidaan olla yhdessä, hän vetää tuolijumppaa ja erilaista teemallista toimintaa.

Pyhäinpäivän hartaus toteutettiin kynttilän, kranssin ja kullekin asiakkaalle jaetun pienen sileän kiven myötä. Syväntö loi ohjaajana vanhuksille korvaavan kokemuksen: kaikki pääsivät muistelemaan edesmenneitä omaisia ja kauniista hetkestä muodostui kuin käynti haudoilla.

Myös ulkoilu on tosi tärkeää.

– Se, kuten kaikki muukin, sovelletaan tietenkin heidän kykyjensä mukaan. Pidän myös hartauksia.

Syväntö näkee työssään hoitajien uupumisen.

– Pandemia on kurittanut kaikkia. Hoitajia on liian vähän. Kun rekrytään, ei kukaan hae. Mitä auttaa lakisääteinen hoitajamitoitus, jos väki ei riitä? hän kysyy.

Omassa työssään sosio-kulttuurisessa kuntoutuksessa hän pääsee toteuttamaan parhaita hetkiä. Hänen työskentelynsä saa toivomaan, että juuri hän osuisi ohjaajaksi läheiselle vanhukselle. ”Sieltähän sinä tulet, sua me ollaan odotettu”, hänelle sanotaan.

– Mutta minäkin joudun hyväksymään sen, että ajan riittäminen 52 asiakkaalle on kova tehtävä.

– ’Kohta’ on se sana, jonka vanhus joutuu liian usein kuulemaan. Kunpa saisimme mitoituksen riittäväksi, Vuokko Syväntö toivoo.

Vuokko Syväntö, Hämeen aluevaaliehdokas

• 55-vuotias
• ohjaaja
• asuu miehensä kanssa Iittalassa
• neljän aikuisen pojan äiti
• Hämeenlinnan varakaupunginvaltuutettu
• harrastaa kuvataidetta; laulaa ja soittaa kitaraa

– Meillä on joka viikko jokin teema. Ulkoilu on tietenkin todella tärkeää myös. On hienoa saada aktivoitua vanhuksia, ohjaaja ja Hämeen aluevaaliehdokas, Hämeenlinnan KD-varakaupunginvaltuutettu Vuokko Syväntö sanoo.

 

Ylös