”Isänä oleminen on minulle kallisarvoinen asia, sillä kasvoin ilman omaa isää” – Antero Laukkanen kertoo isänpäivän alla omasta isyydestään ja uudesta vanhemmuuslaista
13.11.2021 klo 09:43 Eduskunta Samuli Rissanen
Kansanedustaja Antero Laukkanen joutui kasvamaan ilman isää. – Isyys on ollut minulle tästä syystä moninverroin kallisarvoinen asia. Olla omille lapsille se hyvä isä, jota vaille itse olen jäänyt, hän kertoo. (Kuva: Kristiina Kunnas)
Isänpäivän alla kansanedustaja Antero Laukkanen kommentoi uutta vanhemmuuslakia ja kertoo omasta isyydestään, johon piti kasvaa ilman oman isän antamaa mallia.
Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä uusi vanhemmuuslaki, jossa yhdistyy isyys- ja äitiyslaki. Asiaa työstetään parhaillaan lakivaliokunnassa, jonka KD-jäsen on kansanedustaja Antero Laukkanen.
Laukkanen kommentoi lakiuudistusta viikon KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.
– Uudessa esityksessä lähdetään siitä, että silloin kuin lapsen vanhemmuus on kiistaton, tunnistaminen voidaan tehdä jo ennen lapsen syntymää. Vanhassa laissa oli 30 päivän varoaika.
Lakia valmisteltaessa tapahtui Laukkasen mukaan merkittävä muutos aivan loppumetreillä: Laki säillytti isyys- ja äitiys-käsitteet.
– Tämä on erinomainen asia ja siitä voi antaa oikeusministeriölle ja ministerille lämpimät kiitokset.
– Uuden lain mukaan transsukupuolinen henkilö, joka synnyttää, voi olla äiti, vaikka olisikin mies.
Laukkanen kommentoi myös lain poikkeustapauksia: Mikäli juridinen mies synnyttää lapsen, onko hän siinäkin tapauksessa lapsen äiti?
– Uuden lain mukaan transsukupuolinen henkilö, joka synnyttää, voi olla äiti, vaikka olisikin mies.
Laukkasen mukaan laissa pitäydytään kahdessa juridisessa vanhemmassa, jota hän pitää hyvänä asiana.
Vanhemmuuslain yhteydessä käsitellään myös erillinen lakiesitys, joka liittyy siihen, että lapsen pitäisi aina saada tuntea biologinen isä.
– Saa nähdä miten se tässä esityksen kyljessä huomioidaan, Laukkanen pohtii.
Kolme vuotta sitten säädettiin äitiyslakia ja muutettiin hedelmöityshoitolakia.
– Vanhemmuslaissa naispareilla on mahdollisuus valita sellaiset siittiönluovuttavat, jotka haluavat, että heidän isyytensä tunnustetaan lapselle jo ennen 18 vuoden ikää.
– Toivon, että lapsella olisi aina oikeus tuntea biologinen alkuperänsä, Laukkanen sanoo.
Laukkanen on itsekin sekä isä että isoisä. Hänen omaan taustaansa liittyy lastenkotivaihe ja Laukkanen joutui kasvamaan ilman isää.
– Isyys on ollut minulle tästä syystä mioninverroin kallisarvoinen asia. Olla omille lapsille se hyvä isä, jota vaille itse olen jäänyt, Laukkanen kertoo.
Kuuntele Laukkasen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 13.11. klo 12.50 alkaen.