”Eripurainen hallitus hukkasi tuhannen taalan paikan” – Essayah sivaltaa EU:n metsäasetuksessa sekoillutta hallitusta

18.11.2021 klo 19:12 Eduskunta Samuli Rissanen

Opposition mielestä hallitus tuhlasi metsäasetuksessa ennakkovaikuttamisajan, kun se ei pystynyt muodostamaan ajoissa kantaansa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi eduskunnan kyselytunnilla, että EU-asioissa ennakkovaikuttaminen on todella tärkeää.

– Valitettavasti eripurainen hallitus hukkasi tuhannen taalan paikan silloin, kun vastuukomissaari McGuinness oli täällä Suomessa käymässä. Mutta on myös erittäin vaikea edistää Suomen kantaa, jos hallituksella ei ole kantaa asiaan ollenkaan, Essayah sivalsi.

Onko teillä tällä hetkellä hallitus hyppysissä vaiko ei, Essayah kysyi pääministeri Sanna Marinilta.

Hän muistuttti energiaverodirektiivistä, joka on valtiovarainvaliokunnassa, ja Suomella ei ole tällä hetkellä kantaa siihen, laajennetaanko veropohjaa biomassaan.

– Nämä kaksi esimerkkiä osoittavat sen, että hallitus ei pysty Suomelle aivan keskeisen tärkeissä asioissa muodostamaan kantaa.

Essayah kohdisti sanansa erityisesti pääministeri Sanna Marinille.

– Pääministerin tulee johtaa EU-politiikkaa. Koetteko, että te tällä hetkellä annatte riittävän selkänojan vastuuministeri Saarikolle, kun hän lähtee näitä asioita EU-pöytiin viemään, tai toiselle vastuuministeri Lintilälle? Miten kommentoitte, onko teillä tällä hetkellä hallitus hyppysissä vaiko ei, Essayah kysyi.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus neuvottelee aina Suomen kannoista, jotka eduskuntaan toimitetaan normaalisti EU-ministerivaliokunnan prosesseissa.

– Meillä on jatkuvasti lukuisia asioita kantojen muodostuksessa. Näitä asioita ovat muun muassa ne, jotka edustaja Essayah tässä mainitsi, ja varmasti vastuuministerit voivat omalta osaltansa vastata siihen, millä tavalla tätä vaikuttamistyötä tehdään.

Ylös