– Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia on korotettava hoitovelan purkamiseksi, Paula Risikko, Sari Sarkomaa ja Sari Tanus vaativat

18.11.2021 klo 15:31 Eduskunta Samuli Rissanen

Parlamentaarisen työryhmän edustajat Paula Risikko, Sari Sarkomaa ja Sari Tanus vaativat, että yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksia eli Kela-korvauksia on korotettava.

Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät ovat jättäneet täydentävän esityksen monikanavarahoituksen purkamista valmistelevan parlamentaarisen ryhmän loppumietintöön.

Muut eduskuntaryhmät eivät kannattaneet sitä. Parlamentaarinen työryhmän mukaan yksityisen sairaanhoidon korvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voidaan tarvittaessa uudistaa vasta sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueille.

Kokoomus ja KD muistuttavat, että korona-aika on lisännyt suomalaisten hoitovelkaa. Pandemian jäljiltä on kehittynyt esimerkiksi suun terveydenhuoltoon 1,1 miljoonan potilaskäynnin palveluvelka vuonna 2020.

Sairaanhoidon Kela-korvauksia käyttää vuosittain noin kaksi miljoona suomalaista.

Syöpärekisterin alustavien ennakkotietojen mukaan vuonna 2020 uusia syöpiä todettiin 1 200 tapausta vähemmän kuin aiempana vuonna, vaikka ennusteen mukaan syövät lisääntyvät koko ajan. Yli puoli vuotta jonottaneiden osuus esimerkiksi kaihileikkausjonoissa ja polvien tai lonkkien tekonivelleikkauksissa on myös kasvanut.

– Niin ikään väestön kroonisten sairauksien hoitovelka on kasvanut ja monet diagnoosit viivästyneet. Hoitamattomana sairaudet pahenevat, aikaansaavat inhimillistä kärsimystä ja lisäävät kustannuksia entisestään, Risikko, Sarkomaa ja Tanus muistuttavat yhteisessä kannanotossaan.

Sairaanhoidon Kela-korvauksia käyttää vuosittain noin kaksi miljoona suomalaista.

– Niiden poistaminen kasvattaisi hoitojonoja, kun merkittävä osa yksityisistä lääkäri- ja hammaslääkärikäynneistä siirtyisi julkisten terveyspalvelujen piiriin, kansanedustajat muistuttavat.

Muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja palkansaajakeskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK vastustavat vahvasti monikanavarahoituksen purkamista ja Kela-korvausten poistamista. Järjestöjen mukaan korvausten poistaminen pahentaisi julkisten terveyspalvelujen saatavuusongelmia sote-uudistuksen toimeenpanolle kriittisenä ajankohtana.

Ylös