– Hallitus kurittaa tavallista suomalaista, joka asuu haja-asutusalueella ja liikkuu autolla, Sari Essayah sanoo

25.11.2021 klo 18:50 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kritisoi hallituksen viime vuonna tekemää polttoaineiden veronkorotusta.– Hallituksen politiikka kurittaa varsinkin haja-asutusalueilla asuvia, Essayah totesi kyselytunnilla eduskunnassa.

Sari Essayah’n mukaan raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on noussut ja toisaalta hallitus teki vuonna 2020 veronkorotuspäätöksen, jonka johdosta vielä tulevallekin vuodelle liikennepolttoaineitten hinta nousee 250 miljoonaa euroa.

– Kristillisdemokraatit on omassa vaihtoehtobudjetissaan purkamassa tämän hallituksen veronkorotuksen, Essayah kertoo.

Hän muistuttaa, että polttoaineiden korotus tehtiin  aivan toisenlaisessa tilanteessa. Tällä hetkellä hinnat nousevat ja inflaatio on kiihtymässä.

Myöskin kuljetusyritykset ja ylipäätänsä kuljetukset ovat vaarassa hallituksen vastuuttoman politiikan takia

– Eikö nyt olisi järkevää, että hallitus uudelleenarvioisi politiikkansa, mikä liittyy niin liikennepolttoaineisiin kuin myöskin lämmityspolttoaineisiin?

– Tällä hetkellä tämä kaikki kurittaa tavallista suomalaista, joka asuu maaseudulla, haja-asutusalueella, ja liikkuu autolla. Myöskin kuljetusyritykset ja ylipäätänsä kuljetukset ovat vaarassa hallituksen vastuuttoman politiikan takia, Essayah moitti.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko jakoi Essayahin arvion siitä, että Suomi ja ihmiset sen eri puolilla ansaitsevat oikeudenmukaista politiikkaa ja autoilijoita ei pidä kurittaa sellaisesta arjesta, jossa auton käyttö on välttämätöntä.

– Haluan kuitenkin realistisesti todeta, että nämä täällä tehdyt esitykset, jotka liittyvät nyt bensan hintaan ja veronkorotuksiin ja verojen laskemiseen, eivät välttämättä olisi poistamassa sitä tosiasiaa, että se öljyn maailmanmarkkinahinta nyt on suurin syy siellä bensatankilla sitä nostamaan.

– On hyvä havaita, että se hallituksen korotus oli mittakaavaltaan noin 5—7 sentin luokkaa sekä bensassa että dieselissä. Se on totta kai merkittävä, mutta ne nousut ja paineet, joita täällä on kuvattu, ovat huomattavasti suurempia.

Saarikon mukaan on hyvä kertoa rehellisesti kansalaisille, mihin suurin syy bensanhinnan nousussa liittyy, ja se on isompi kysymys.

– Inflaatiopaine ja riski on koko Euroopassa ja samoin energian hinnannousu monessa muussakin asiassa kuin polttoaineissa.

Ylös