”Olemme vastuussa toistemme hyvinvoinnista” – Peter Östman kehottaa kaikkia, jotka vain voivat, rokottautumaan

30.11.2021 klo 17:35 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunnassa keskusteltiin tartuntatautilain muutoksien kuten koronapassin käytön jatkamisesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo, että hallitus esittää, että ravintoloita koskevia rajoituksia sekä henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa noudatettavia hygieniavelvoitteita ja toiminnan väliaikaista rajoittamista koskevien säännösten voimassaoloa jatketaan.

– Suomen väestön rokotekattavuus ei vielä ole riittävä suojaamaan haavoittuvassa asemassa olevia vakavalta taudilta ja sairaalahoidon kapasiteetti on yhä uhattuna, minkä vuoksi on välttämätöntä, että viranomaisilla on tarvittaessa otettavissa käyttöön keinoja estää viruksen leviämistä, hän kertoi eduskunnassa tänään.

– Pandemian hallinta ei koske vain, edustaja Niikko, sinua tai minua, sillä maailmassa on muitakin ihmisiä kuin me.

EU:n digitaalista koronatodistusta eli koronapassia koskevat säännökset ovat niin ikään yhä voimassa lokakuun puolivälistä alkaen. Koronapassin käyttöä vaihtoehtoisena toimena asetetuille rajoituksille on Kiurun mukaan tarkoituksenmukaista jatkaa.

– Käyttöä koskevaa sääntelyä on tarvetta tarkentaa kohdentamalla koronapassin käyttö koskemaan yleisötilaisuuden ja tilan koko aukioloaikaa, hän sanoi.

Eduskunnassa hallituksen esityksiä pidettiin pääosin tervetulleina. Koronapassin käytöstä ja rokottamattomien oikeuksista syntyi kuitenkin keskustelua, jossa esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko korosti, että jokaisella on yksilönä oikeus valita omaan terveyteen liittyvät ratkaisut.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman oli toisella kannalla. Rokotteen ottaminen on Suomen lain mukaan vapaaehtoista, mutta tästä huolimatta Östman vetosi ja rohkaisi kaikkia, jotka vain voivat, terveydellisistä syistä rokottautumaan.

– Pandemian hallinta ei koske vain, edustaja Niikko, sinua tai minua, sillä maailmassa on muitakin ihmisiä kuin me. Olemme kaikki osa laajempaa kokonaisuutta, osa yhteiskuntaamme, ja olemme vastuussa toistemme hyvinvoinnista.

– Ja meillä on myös syytä ajatella niitä, jotka työskentelevät terveydenhuollossa päivittäin, ja heillä on nyt tosi vaikea tilanne. Samoin heillä, jotka ovat menettäneet jonkun läheisen ja rakkaan, Östman totesi.

Ylös