– Työttömyysetuuden suojaosan korotusta ei löydy enää ensi vuoden budjetista, mutta esitys löytyy KD:n vaihtoehtobudjetista, Sari Essayah kertoo

2.12.2021 klo 16:34 Eduskunta Samuli Rissanen

– Aiotteko tehdä esityksen siitä, että työttömyysetuuden suojaosa jatkuisi myös ensi vuonna, Essayah kysyi hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla.

Hänen mukaansa suojaosan korotus auttaisi saamaan jalkaa oven väliin työmarkkinoilla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että työmarkkinoilla on työvoimapula ja iso kohtaanto-ongelma. Sosiaaliturvassa on lisäksi sellaisia kannustinloukkoja, jotka estävät työtöntä vastaanottamasta osa-aikaista tai lyhytaikaista työtä.

– Aiotteko tehdä esityksen siitä, että työttömyysetuuden suojaosa jatkuisi myös ensi vuonna, Essayah kysyi.

Tällä hetkellä koronan vuoksi työttömyysturvan suojaosaa on korotettu 500 euroon, mutta hallitus ei ole tehnyt esitystä sen jatkamisesta. Suojaosan korotus 500 euroon sisältyy sen sijaan KD:n vaihtoehtobudjettiin.

Essayah arvioi, että suojaosan korotuksen myötä yhä useamman työttömän olisi mahdollista lähteä työmarkkinoille ja saada jalka oven väliin ja parantaa omia työllistymismahdollisuuksiaan.

– Aiotteko tehdä esityksen siitä, että työttömyysetuuden suojaosa jatkuisi myös ensi vuonna, Essayah kysyi.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen kertoo, että suojaosan korotuksella ei ole varattu varattu rahaa ensi vuoden budjettiin.

– Se maksaa. Mutta tottakai on arvioitava kokemuksia suojaosan korotuksesta ja harkittava, mitä mitä sille jatkossa kenties tehdään, Sarkkinen vastasi.

Ylös