”Pitääkö sote-uudistuksen aikataulu ja mikä on hallituksen kanta maakuntaveroon?” – Sari Essayah hiillosti kyselytunnilla hallitusta

9.12.2021 klo 18:42 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Sari Essayah epäilee, onko hallituksen aikataulu sote-uudistuksen toteuttamiseksi realistinen.

Hän penäsi myös hallituksen kantaa maakuntaveroon.

Essayah muistutti hallitusta asiasta eduskunnan torstaisella kyselytunnilla samalla, kun aluevaalien ennakkoäänestyksen alkuun on enää reilu kuukausi aikaa.

Hallitus vei Essayah’n mukaan viime kesänä läpi monella tavalla keskeneräisen sote-uudistuksen, ja hyvinvointialueet aloittavat reilun vuoden päästä.

Hyvinvointialueilta kuitenkin puuttuvat tällä hetkellä niin rahoitus, tietojärjestelmät kuin hoitajat, ja monien sopimusten ja myöskin rakennuskantojen siirtäminen on kesken.

Alueiden välillä on myös erittäin suuria eroja siinä, miten valmistelussa on edetty, ja uudistus lisää hoivahenkilökunnan taakkaa.

– Koronan uusista aalloista me emme voi tietää, mitä tuleman pitää. Riskinä on se, että meidän ruuhkautunut terveydenhuolto ajautuu kaaokseen, Essayah sanoi.

Hän kysyi hallitukselta: onko sote-uudistuksen aikataulu aidosti realistinen.

– Nimenomaan siltä kannalta katsottuna, että emme samalla vaaranna koko terveydenhuolto- ja sosiaalijärjestelmämme kestävyyttä, Essayah kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi, että pelko on nimenomaan jo toteutunut  vuosikymmenten varrella.

– Meidänhän olisi pitänyt reagoida paljon nopeammin siihen, onko meillä sosiaali- ja terveydenhuollossa kestävyysvaje ja miten näihin uusiin uhkiin voidaan varautua.

– Me olemme istuneet tässä salissa 10—15 vuotta tekemässä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, ja vielä te käytätte puheenvuoron, jossa annatte ymmärtää, että ei olisi tälläkään kerralla pitänyt tehdä, Kiuru sanoi.

Mikä on hallituksen linja tämän maakuntaveron suhteen? Pitääkö uudistuksen aikataulu?

Essayah kiisti, että kristillisdemokraatit olisivat vastustaneet sote-uudistusta itsessään.

– Pidämme sitä tärkeänä, vaikka tämä malli ei ole kyllä se, millaisella olisimme sen halunneet toteuttaa. Mutta, onko tämä aikataulu realistinen, Essayah toisti.

Toinen kysymys liittyy Essayah’n mukaan siihen, että sote-uudistus lähtee rahoituksen suhteen  pari miljardia takamatkalta.  Samalla hallitus on valmistelemassa maakuntaveroa.

Hän kysyi, onko hallitus vielä tuomassa maakuntaveron paikkaamaan rahoitusvajetta, joka sote-uudistuksessa on.

– Valmistelu jatkuu, ja kuitenkin hallituksesta joka toinen ministeri sanoo, että ei kannata, joka toinen kannattaa. Mikä on hallituksen linja tämän maakuntaveron suhteen? Pitääkö uudistuksen aikataulu? Tästä me olemme huolissamme, Essayah penäsi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko halusi hälventää huolta siitä, onko soten rahoituksessa joitain avoimia kysymyksiä.

Rahoitusratkaisu ja sen periaatteet on  Saarikon mukaan hallituksen piirissä sovittu. Se on ratkaisu, joka turvaa alueille rahoituksen, sekä ratkaisu muutosvaiheeseen, joka tuottaa kustannuksia.

– Emme ole missään vaiheessa niitä kiistäneetkään. Ainahan muutokset, esimerkiksi palkkoihin liittyvät yhtenäistämiset tai uudet yhteiset tietojärjestelmät, tuottavat kustannuksia. Niihin on rahoitusta, Saarikko vakuutti.

Ylös