”Suomi on hyvä maa, mutta sillä on heikko hallitus” – Sari Essayah’n mielestä hallitus on kykenemätön tekemään kestävää talouspolitiikkaa

14.12.2021 klo 13:54 Eduskunta Samuli Rissanen

– Suomi on hyvä maa, ei huono, mutta sillä on valitettavasti tällä hetkellä heikko hallitus, joka ei pysty tekemään kestävää talouspolitiikkaa, Sari Essayah sanoo.

Hänen mukaansa  velkaantuminen ja tällä hetkellä valtion kehysten rikkominen ovat aiheuttaneet sen, että vaikka on menossa lyhyt nousukausi ja vaikka työllisyysastetta on pystytty hivenen nostamaan, maali liikkuu koko ajan.

– Valtiontalouden tasapainottamisen maali liikkuu koko ajan.

– Enää ei riitä 75 prosentin työllisyysaste. On pakko tähdätä 78 prosenttiin, jotta tämän hallituksen holtiton talouskehitys voitaisiin pysäyttää. Ensi kevät on ratkaiseva.

– Me emme tiedä, onko hallitukselta tulossa lisää julkista taloutta tasapainottavia, työllisyyttä lisääviä toimia. Hallituksen sisällä tuntuu olevan aikamoista erimielisyyttä asiassa. Onko nämä toimet sidottu ilmastotoimiin tai johonkin muuhun hallituksen sisäiseen vääntöön, Essayah pohtii.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä huolestuttaa hallituksen budjettiesityksessä on erityisesti se, että siinä ei tartuta tämän hetken ajankohtaisimpiin ja kipeimpiin ongelmiin, kuten uhkaavaan ja osin jo näkyvään terveydenhuollon kriisiin.

Kriisi näkyy hoitajien uupumuksena, kasvavana työtaakkana, henkilöstöpulana niin perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa kuin vanhuspalveluissa. Koronaepidemia jatkuu yhä ja rasittaa terveydenhuoltoa. Räsänen muistuttaa, että hyvinvointivelka näkyy esimerkiksi suomalaisten suissa, jotka alkavat olla huonossa kunnossa.

– Meillä kuitenkin olisi 70 000 sote-ammattilaista muissa tehtävissä kuin sote-töissä. Eli nyt tarvittaisiin panostuksia, jotta uhkaava kriisi voitaisiin taklata.

Ylös