Mimosa Helander on KD:n Varsinais-Suomen täyden vaalilistan kätilö – ”Kova ponnistus oli, mutta kaikki lähtivät hyvin mukaan”

16.12.2021 klo 12:57 Politiikka Kristiina Kunnas

Yhteispelillä, kannustaen, avoimesti tiedottaen, usein kokoustaen ja hullun ahkerasti rekryten saatiin Varsinais-Suomessa aluevaaleihin 98 Kristillisdemokraattien ehdokasta. Puheenjohtaja Mimosa Helander kertoo, miten täyden listan mahdottomalta tuntunut haave toteutui.

Ehdokaslistojen jättämisestä on tasan vuorokausi. Mimosa Helander vastaa puhelimeen Loimaalla.

Onko ehdokasrekryn jälkeinen krapula?

Helander torjuu nauraen kysymyksen. Suostuu myöntämään vain, että ihan hieman  väsyttää.

– Yöllä puoli kolme tulin kotiin, kun tein vaalilistojen viemisen jälkeen vielä omat työt. Ajoin 300 kilometriä, kävin Turussa ja Karjalohjalla, yrittäjä ja Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien hengästyttävän toimelias puheenjohtaja kertoo.

Varsinais-Suomessa saavutettiin – luonnollisesti historiallinen – aluevaaliehdokasennätys. Saatiin kuin saatiinkin koko 98 ehdokkaan lista täyteen.

– Siitä lähdettiin, että meitä houkutteli vaaliliittokumppaniksi useampikin puolue. Me pysyimme kovina, emmekä suostuneet.

Meitä houkutteli vaaliliittokumppaniksi useampikin puolue. Me pysyimme kovina, emmekä suostuneet.

Jopa puolueen puheenjohtaja Sari Essayah oli hieman hermostunut varsinaissuomalaisten omapäisyydestä. Epäilevä oli alkuun myös oma porukka.

– Osa väestä sanoi, että ’hyvä jos saadaan edes 30–40 ehdokasta’. Ja meidän kun piti saada lähes sata, Helander huokaa.

– Kyllä tämä kovan ponnistuksen takana olikin.

Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien piirihallitus päätti, että tulos tehdään yhdessä, kaiken aikaa keskustellen. Hallitus kokoontui tuon tuosta Teams-kokouksiin.

Piiripuheenjohtaja puolestaan päätti, että kaikki tiedotetaan heti – omalle väelle.

– Kun yksikin ehdokas tuli lisää, lähti heti tsemppiviesti whatsappissa, Helander kertoo.

Kun ehdokkaita alkoi olla kasassa yli kuusikymmentä ja sitten jo seitsemänkymmentä, olivat äänet epäilijöiden leirissä hiljenneet.

– Tämä tulos tehtiin yhdessä, niin kuin olimme päättäneet. Saimme Sari Essayah’lta ehdotuksia nimistä, ja joka puolella piiriä tapahtui.

KD Nuorten pääsihteeri Tommi Terä teki Helanderin mukaan ”jäätävää työtä” Turussa, ja ehdokaslista piteni. Kaarinan kaupunginvaltuutettu Jaana Shelby lähti ajamaan ehdokkaiden lisääntymistä sellaisella innolla, että jopa omasta perheestä tuli trio vaaleihin: äidin lisäksi poika Jesaja ja tytär Ester.

– Shelbyjen lisäksi myös minä ja tyttäreni Cecilia Helander yhdessä Soili Norron ja hänen tyttärensä Maria Norron kanssa muodostamme tällaisia ehdokasperheitä, Helander naurahtaa.

– Valtavan ison työn papereiden kanssa tekivät Jari Tulonen ja Auli Loponen, hän jatkaa kiitoksiaan.

Annukka Kaatrasalo päivitti, ja minä laitoin wa-viestejä, että ’jaksaa, jaksaa’!

Lopussa meinasi iso unelma kuitenkin romuttua. 98 ehdokkaan listalta tuli neljän viimeisen päivän aikana neljä peruutusta.

– Saimme sittenkin kerättyä uudet ehdokkaat tilalle. Uskoani hieman koeteltiin maanantai-iltana, kun vielä tuli yksi peruutus.

Täysi lista ei olisi täysi, jos yksikin puuttuisi. Tiistaina olisi jätettävä ehdokaslistat.

– Tiistaiaamuna päätin, että se yksi puuttuva lisäehdokas hankitaan mistä tahansa!  Kelasin ja kelasin, olenko unohtanut jonkun, jota olisi voinut kysyä.

– Onneksi seurakuntapastori Hildénin Jukka lähti mukaan! Mikä ilo – nyt meillä on jo aika monta kirkonmiestä.

Helander haluaisi nostaa jokaisen ehdokkaan esiin. On lääkäreitä, on pappeja, sairaanhoitajia, moniosaajia, sote-ammattilaisia. Ja yksi pitkänmatkanjuoksijakuuluisuus: Annemari Kiekara.

Piirin puheenjohtaja ei halua korottaa itseään muiden yläpuolelle.

– Olen ollut tsemppaaja. Soittanut muille ja kysellyt, tuleeko vielä mieleen nimiä, ja kannustanut!

P-sanaa ei käytetä. Me emme ole pieni puolue. Olemme suureneva puolue!

Yksi asia on aluevaaleihin käyvillä Varsinais-Suomen Kristillisdemokraateilla kielletty.

– Tai siis oikeastaan yksi sana on pannassa. P-sanaa ei käytetä.

– Me emme ole pieni puolue! Helander huudahtaa.

– Olemme suureneva puolue!

 

Ylös