”Usko ja perhe ovat suurimmat siunaukset” – 60 vuotta täyttävä Peter Östman kertoo kiitollisuuden aiheistaan

16.12.2021 klo 09:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman viettää 60-vuotissyntymäpäiväänsä 16.12. Hän on KD-Kompassi-ohjelman tämän viikon vieraana Radio Deillä.

Kokkolan kyljessä sijaitsevasta pienestä, pääosin ruotsinkielisestä merenrantakunnasta, Luodosta, kotoisin oleva kristillisdemokraattien kolmannen kauden kansanedustaja Peter Östman täyttää tänään 16.12. täydet 60 vuotta.

Tällä kertaa juhlavastaanotto on hyvin rajattu: Östman viettää 60-vuotispäiväänsä lauantaina perhepiirissä Luodossa. Ensi viikolla hänen on tarkoitus lähteä vaimonsa ja poikiensa perheiden kesken lomamatkalle.

Merkkipäivänsä alla hän kertoo KD-Lehdelle kiitollisuuden aiheistaan. Niistä hän mainitsee ensimmäiseksi sen, että on saanut pienestä pitäen uskoa Jeesukseen ja Jumala on suonut hänelle uskollisen ja uskovaisen vaimon, joka on aina pysynyt rinnalla.

Olen saanut pienestä pitäen uskoa Jeesukseen ja Jumala on suonut minulle uskollisen ja uskovaisen vaimon, joka on aina pysynyt rinnalla.

– Sen lisäksi olemme saaneet kaksi poikaa ja seitsemän lastenlasta. Se on suuri siunaus, Östman sanoo.

Kiitollisuudesta tai pikemminkin onnellisuudesta on kyse myös Radio Deillä kuultavassa haastattelussa. YK:n listan mukaan Suomi on näet maailman onnellisin maa ja Luoto sen onnellisin paikkakunta.

Östman arvioi, että mittauksiin ja onnellisuuden taustalla oleviin asioihin voi olla vaikea antaa tyhjentävää vastausta, mutta hän kuvaa kuitenkin kotikuntansa Luodon erityisiä vahvuuksia.

– Nuori väestö, tiivis yhteiskuntarakenne ja palvelut lähellä. Vetovoimainen kunta, joka saa puolelleen nuoria perheitä. Herätysliike elää vahvasti mukana ja on poikinut rukoushuoneyhdistyksiä joka kylään, hän kertoo.

Luoto on myös Suomen kristillisdemokraattisin paikkakunta. Siellä hieman yli puolet äänestäjistä valitsi viime kuntavaaleissa KD:n ehdokkaan ja siten KD sai enemmistön valtuustoon.

Valtuuston puheenjohtajana Östman aikoo kuitenkin johtaa Luotoa mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

– Haluaisin toimia eri tavalla kuin enemmistö yleensä. Haluan, että kaikki tulevat kuulluiksi ja ovat mukana toimivassa demokratiassa.

Östman on tullut tunnetuksi eduskunnassa yrittäjyyden puolustaja ja perustikin ensimmäiset omat yrityksensä jo 25-vuotiaana. Yrittäjyydessä häntä kiehtoo monikin asia.

– Yrittäjänä on mahdollista luoda omia visioita ja strategioita, ja toteuttaa niitä. Siellä toimitaan suoraviivaisesti ja määrätietoisesti, hän sanoo.

Östmanin molemmat pojat, Rasmus ja Sebastian, työskentelevät yrittäjinä. Isänä ja yritysmaailman tuntijana Peter Östman on ollut tukemassa heitä eteenpäin eri tavoin. Tärkeimmät ohjeet ovat liittyneet talouden seurantaan ja systemaattiseen suunnitteluun.

– Alkaa jo tuntua, että voisin itse kysyä heiltä neuvoa eri bisnestilanteissa, Östman kehuu poikiaan.

Peter ja Katarina Östman sekä perheen koira Yuki Luodon torilla syksyllä 2021. (Kuva: Merja Eräpolku)

Östman lähti mukaan kunnallispolitiikkaan vuoden 1995 kuntavaaleissa ja tuli heti ensimmäisellä kerralla valituksi valtuustoon. Vuonna 2011 hänet valittiin eduskuntaan.

25 vuotta Östmanin elämästä on siten kulunut enemmän ja vähemmän tiukasti politiikan parissa. Se on opettanut suoraviivaiselle ja määrätietoiselle miehelle sen, kuinka vaikeaa politiikassa on saada läpi ajamiaan hankkeita.

– Ei ole helppo vaikuttaa jokaiseen päätökseen. Voi sanoa, että on onnistunut, jos saa vaalikaudessa joitakin asioita läpi.

Pahinta hänestä on nykyajan keskusteluilmapiiri. Muutos näkyi erityisesti 2011 vaalien jälkeen, jolloin Östmankin valittiin eduskuntaan. Hän arvioi, että sosiaalisen median vaikutus keskusteluilmapiiriin on ollut suuri.

Puolueen varapuheenjohtajana Östman on vastannut omalta osaltaan myös kuukauden päästä häämöttävien aluevaalien ehdokasrekrytoinnista. Kristillisdemokraattien lähtöasetelmat vaaleihin näyttävät kohtuullisilta nyt, kun ehdokaslistat on jätetty. Östman pitää noin 940 ehdokasta hyvänä lähtökohtana vaaleihin.

– Olen luottavainen, sillä puolueella on hyvä ja kattava ehdokaslista sekä hyvä ohjelma ja aiheet.

Vaaleissa kannattaa myös äänestää: Östman muistuttaa, että aluevaalit ovat tärkeämmät vaalit kuin kuntavaalit, koska valtaosa päätöksistä tehdään jatkossa hyvinvointialueilla.

Kuuntele Östmanin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 18.12. klo 12.50.

 

 

Ylös