Ensimmäinen joulu verollepanossa, tämä joulu aluevaaleissa

23.12.2021 klo 08:55 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Aluevaalien päättäjävirkamiehet eivät selvästikään ole koskaan osallistuneet vaaleihin. Muutenhan aluevaalien numeroiden vahvistumispäivää ei olisi ikinä laitettu jouluaatonaatolle.

Virkamies mietti viisaudessaan, että joulurauha on taattu, kun numerot vahvistetaan 23.12. ja varsinainen vaalipäivä on vasta 23. tammikuuta. Hän ei huomannut ajatella, että joulun tienoo, välipäivät ja uusivuosi menisivät niin ehdokkailla kuin puolueiden henkilökunnallakin julisteiden valmistamiseen ja painamiseen, esitteiden tekoon, mainosten väsäämiseen sekä lehtien toimittamiseen.

Mutta niin meni politiikanteossa ensimmäinen joulukin. Ennen Vapahtajan syntymää lähtivät hänen vanhempansa Maria ja Joosef pitkälle, yli 150 kilometrin matkalle Nasaretista Beetlehemiin. Heidän oli mentävä ”verollepantaviksi”, eli väestönlaskentaan. Jeesuksen syntymän hetki koitti Beetlehemissä, mutta kaupungin kaikki majatalot olivat täynnä. Vaatimaton talli ja eläinten syöttökaukalo, seimi, vastaanotti pienokaisen, josta oli Jesajan ennustuksen mukaan tuleva Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.

Voisi harmitella aluevaalien järjetöntä aikataulua ja valittaa oikeusministeriön päättäjien ajattelemattomuutta. Mutta voi myös valita siten kuin Kristillisdemokraattien lempääläläinen aluevaaliehdokas Sirpa Laitinen: suhtautua sotevaaleihin intohimolla. (Juttu luettavissa täällä) Viiden lapsen äiti tekee vaativaa kolmivuorotyötä sairaanhoitajana. Hän haluaa nostaa esiin hoitajan äänen, tulla näkyväksi, tehdä kaikkensa, jotta jokaisella olisi paras mahdollinen hoito.

Toimistotyöläinen saa yleensä nauttia juhlapyhät vapaalla. Tähän aluevaalijouluun käydessämme nousee kiitos niille, jotka palveluammateissa ja hoiva-alalla työskentelevät silloinkin, kun muut lomailevat.

Tähän aluevaalijouluun käydessämme nousee kiitos niille, jotka palveluammateissa ja hoiva-alalla työskentelevät silloinkin, kun muut lomailevat.

 

Ylös