”Sote-keskuksista luotava houkutteleva työpaikka” – Aluevaaliehdokas Björn Cederberg panostaisi nopeaan hoitoon pääsyyn Pohjois-Savossa

28.12.2021 klo 16:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kuopiolainen lääkäri, pastori ja kaupunginvaltuutettu Björn Cederberg arvioi, että sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuden rakentaa parempi ja toimivampi perusterveydenhuolto koko Suomeen.

– Kesällä 2021 ajattelin, että aluevaalit saavat olla ilman minua. Paikallisosasto pyytämällä pyysi minua ehdokkaaksi ja myös puheenjohtaja Sari. Talven alussa tilanne Kuopiossa muuttui ja päätin sittenkin ryhtyä ehdokkaaksi. Aluevaalit ovat minulle 10. vaalit, Cederberg kertoo KD-Lehdelle.

Hän on työskennellyt lääkärinä työterveyshuollossa, mutta myös terveyskeskuksessa ja sairaalassa ja näkee sote-uudistuksessa ja hyvinvointialueen aloituksessa mahdollisuuden perusterveydenhuollon uudistamiselle.

Suurin riski epäonnistua tässä tavoitteessa piilee kolmessa kirjaimessa: ICT.

– Siinä onnistuminen on valtava haaste. Suurin riski epäonnistua tässä tavoitteessa piilee kolmessa kirjaimessa: ICT. Suomessa on käytössä aivan liian monta ohjelmaa, jotka eivät keskustele keskenään ja tässä piilee valtava riski palvelujen digitalisoinnin kehittämiselle.

Toisaalta mahdollisuus on luoda sote-keskuksesta houkutteleva työpaikka nuorille lääkäreille, hoitajille ja muulle henkilöstölle. Tällä hetkellä terveyskeskukset eivät houkuttele nuoria lääkäreitä, koska työn määrä on kohtuuton, työsidonnaisuus ja vastuu on suuri, seniorilääkärin konsultaatiomahdollisuudet ovat rajalliset ja sijaisten saanti on hankalaa.

– Henkilöstön työhyvinvoinnista täytyy huolehtia erityisen hyvin, koska hyvinvoiva henkilöstö jaksaa tehdä työnsä hyvin ja joustaa tarvittaessa, hän sanoo.

KD:n aluevaaliohjelmasta Cederberg nostaakin esiin sote-keskusten työntekijöiden työhyvinvoinnin ja erityisesti Pohjois-Savon väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen, lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen paremman saatavuuden ja resursoinnin.

– Ennaltaehkäisyllä ja nopealla palveluihin pääsyllä voidaan hillitä tarvetta kalliisiin erityispalveluihin ja siten myös hillitä terveysmenojen kustannusten kasvua, hän sanoo.

Cederbergin mukaan palveluihin pitäisi päästä nopeasti: Vastaanotto-aika lääkärille 7 vrk:n sisällä yhteydenotosta, hoitajalle nopeammin, 1-2 vuorokaudessa. Näitä tukevat toimivat digi-palvelut ja etävastaanotto-mahdollisuus.

– Sujuvat hoitopolut perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä sekä myös jatkohoidon osalta. Vanhusten asumispalvelujen riittävä määrä ja korkea laatu vähentävät turhia kustannuksia ja viiveitä, hän sanoo.

Björn Cederberg

– 67-vuotias työterveyshuollossa toiminut lääkäri, pastori ja seurakunnanjohtaja

– Naimisissa, 3 aikuista lasta, 2 lastenlasta

– Kuopion kaupunginvaltuutettu vuodesta 2005, valtuustoryhmän puheenjohtaja vuodesta 2006, tuleva kaupunginhallituksen jäsen; maakuntavaltuutettu vuodesta 2017

– Harrastaa ulkoilua ja liikuntaa, terveyspainotteista matkailua puolison kanssa, seurakuntatoimintaa, raamatun opiskelua ja uusien taitojen oppimista

Ylös