Katsotaan ylös!

4.1.2022 klo 14:18 Kolumnit Merja Eräpolku

Ilta-Sanomien (28.12.) klikkiotsikko ”Meryl Streepin hahmo kekkaloi alasti uudessa Netflix-hitissä, mutta paljaat pakarat kuuluvat ruotsalaistaustaiselle Linille” on mainio esimerkki ilmiöstä, josta myös vuodenvaihteen hittileffa ”Don’t look up” (Älä katso ylös) kertoo. Elokuvan kannalta kohtauksella, jossa sijaisnäyttelijä vilahtaa, ei ole mitään merkitystä. Kuitenkin otsikko herättää kiinnostuksen ja myy, mutta vie samalla huomion sivuraiteelle.

Elokuvassa maapalloon on iskeytymässä iso komeetta, samanlainen, jonka uskotaan aikoinaan tuhonneen dinosaurukset, ja tiedemiehet varoittavat maailmanlaajuisesta tuhosta. ”Don’t look up” kuvaa sitä, miten huomiomme vievät usein kokonaisuuden ja merkityksellisyyden kannalta epäolennaiset asiat. Helposti väistelemme kohtaamasta elämän ikäviä realiteetteja. Hukutamme pelkomme hömppään ja unohdamme mitkä asiat elämässä ovat oikeasti tärkeitä.

Kaikessa yliampuvuudessaan elokuva pilkkaa pinnallista elämäntapaa, jossa vastuu yhteisestä hyvästä on vaihtunut räikeään oman edun tavoitteluun niin politiikassa kuin taloudessakin. Pilkan kärki on kohdistettu amerikkalaisiin itseensä, minkä vuoksi sisältö avautunee parhaiten heille. Tuho komeetan muodossa viestii ihmiskunnan uhkista, kuten ilmastonmuutoksesta ja luonnon tasapainon järkkymisestä tai ydin- ja biologisten aseiden tuhokyvystä. Lukuisin eri tavoin niin päättäjät kuin tavalliset ihmisetkin pyrkivät kieltämään uhkaa, ja oikeiden ratkaisujen viivyttely vie kohti tuhoa.

En varsinaisesti pitänyt elokuvasta, mutta kylläkin siitä, mitä oletan sen halunneen sanoa. Tulevaisuus on – niin meidän yksilöiden kuin koko ihmiskunnankin kannalta – monella tapaa pelottava ja uhkaava, eikä sitä pidä kiertää eikä kieltää. Itsekkään ”mulle kaikki ja heti”-ajattelun sijaan on kyettävä huolehtimaan elämisen edellytyksistä tuleville sukupolville, edistämään yhteisöllistä huolenpitoa ja rakkautta. Lisäksi on nöyrästi muistettava, ettei ihmiskunta kykene kaikkeen. Tulevaisuutemme on lopulta suuremmissa käsissä.

Myös alkanut vuosi kutsuu tunnistamaan, mikä on hyvää, totta ja tärkeää sekä toimimaan niiden puolesta. Katsotaan silmiin totuutta ja lähimmäisiämme. Katsotaan ylös!

 

Kirjoittaja Merja Eräpolku on lohjalainen kaupunginvaltuutettu ja KD:n tiedottaja-toimittaja.

Ylös