Sairaanhoitaja ja KD-aluevaaliehdokas Reima Anolin, Somero: ”Laadukkaat mielenterveys- ja päihdepalvelut koko Varsinais-Suomeen”

5.1.2022 klo 21:56 Politiikka KD Lehti

Tulevan aluevaltuuston on otettava päätöksenteossaan lähtökohdaksi laadukkaiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden tasapuolinen ja nopea saatavuus lähipalveluna koko Varsinais-Suomen alueella, kirjoittaa somerolainen aluevaaliehdokas Reima Anolin.

Aluevaltuutetuilla pitää olla selvä näkemys laadukkaiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestämisestä. Avun tarvitsijan on oltava päätöksenteon keskiössä, samoin kuin vaikuttava hoitoketju ja joustavat toimintatavat, ei säästötoimet ja palveluiden keskittäminen. Pahinta olisi nyt päätyä palveluverkon supistamisen ja keskittämisen tielle.

Pahinta olisi nyt päätyä palveluverkon supistamisen ja keskittämisen tielle.

Aluevaltuuston on annettava riittävät resurssit mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestämiseen. Emme saa ajautua tilanteeseen, jossa laitamme nämä palvelut säästökuurille ja joudumme myöhemmin korjaamaan huonojen päätösten jälkiä. Puhumattakaan ihmisten, perheiden ja yhteisöjen mittaamattomasta kärsimyksestä, jota tällaiset säästötoimet aiheuttaisivat.

Koronakriisi haastaa totuttuja työ- ja toimintatapojamme ja on ohjannut meitä käyttämään uusia teknologioita, etäpalavereita ja yhteydenpitovälineitä. Nämä avaavat meille uusia mahdollisuuksia organisoida työtämme ja kehittää tulevaisuuden vastaanottokäytäntöjä. Etäpalaverit, sähköiset vastaanottopalvelut, tietokoneen välityksellä tapahtuvat hoitokontaktit ja nettiterapiat tehostavat osaltaan hoitoa ja helpottavat sen järjestämistä.

Uudet teknologiat ja niiden tuomat mahdollisuudet olisi nähtävä välineinä vaikuttavassa hoitoketjussa mutta ei ensisijaisina työkaluina, joilla haetaan tehokkuutta ja säästöjä mielenterveys- ja päihdepalveluihin.

Ammattiapua ei pidä keskittää isoihin kaupunkeihin norsunluutornisairaaloihin, linnoittautumaan puhelinkoppeihin ja tietokonehuoneisiin, kauas avun tarvitsijasta. Mielenterveys- ja päihdepalvelut on saatava koko Varsinais-Suomen alueella paikallisesti. Ihmisten välisen kohtaamisen pitää olla hyvän hoidon lähtökohta myös tulevissa palveluverkoissa. Avun tarvitsijalle on annettava mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun ammattilaisen kanssa kasvotusten, vaikka organisaatiorakenteet muuttuvat ympärillä.

Kirjoittaja Reima Anolin on Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien aluevaaliehdokas numerolla 545, vastaava sairaanhoitaja Someron mielenterveys- ja päihdeyksikössä ja Someron kunnanvaltuutettu

Vastaava sairaanhoitaja Reima Anolin tavoittelee paikkaa Varsinais-Suomen aluevaltuustoon numerolla 545. Kesällä 2021 hänet valittiin Someron kunnanvaltuutetuksi.

Ylös