Sari Essayah KD:n sote-livessä: ”On päästävä valvomaan rahankäyttöä sekä vaikuttamaan kuntalaisten asemaan hyvinvointialueella”

12.1.2022 klo 19:13 Politiikka Kristiina Kunnas

– Toivon, että tulee eloisa keskustelu, totesi puheenjohtaja Sari Essayah valmistautuessaan Yle TV1:n aluevaalikeskusteluun. Essayah keskusteli alkuillasta puolen tunnin ajan live-lähetyksessä sotesta KD:n Facebook-sivulla.

Miten puheenjohtaja Sari Essayah valmistautuu illan vaalitenttiin? Onko hänellä mukanaan iso määrä avustajien materiaalia?

– Ei ole avustajien pumaskoja, Essayah naurahtaa.

– Mutta sen sijaan on meidän hyvä ohjelma. Jokaisen kannattaa lukea KD:n aluevaaliohjelma. Siellä on paljon asiaa, syvällistäkin, Essayah kehottaa.

Hän keskusteli puoli kuuden jälkeen suorassa Facebookin sote-livessä puolen tunnin ajan.

Miten KD:n aluevaaliohjelma eroaa muista?

– Meillä Kristillisdemokraateilla on hyvin tärkeää palveluiden tuottaminen tasapuolisesti. Kun terveyttä pystytään edistämään ja ylläpitämään, ei tarvita niin paljon raskaita erityissairaanhoidon palveluita. Tämä on siis sekä inhimillistä että oikein, myös kuluja säästävää, Essayah muistuttaa.

Kun terveyttä pystytään edistämään ja ylläpitämään, ei tarvita niin paljon raskaita erityissairaanhoidon palveluita. Tämä on siis sekä inhimillistä että oikein, myös kuluja säästävää.

– KD haluaa pitää myös pienet paikalliset yritykset – vaikkapa kotipalveluita tarjoavat – mukana. Jos näin tehdään, voidaan saada pysymään saavutettavissa esimerkiksi lähiruoka, hän jatkaa.

– Meille on ikäihmisten hoivassa keskeistä neljän takuun toteutuminen: ruokailutakuu, ulkoilutakuu, hyvinvointitakuu ja sosiaalisten suhteiden takuu.

Essayah on sitä mieltä, että Kristillisdemokraattien slogan Enemmän hyvinvointia – vähemmän hallintoa kertoo paljon.

– Hyvinvointialueilla ruvettiin jo suunnittelemaan aluevaltuustojen ryhmärahoja. Meidän mielestämme normaalit luottamusmiespalkkot riittävä, vastustan piilopuoluetukea, Essayah huomauttaa.

– En halua lisää byrokratiaa enkä poliittisia virkanimityksiä. Nostin elokuun puoluekokouspuheessani ensi kertaa esille tämän piilopuoluetuen, jota osa puolueista haluaisi antaa ryhmärahoina aluevaltuustoihin. Meitä on erityisesti närästänyt tämä tapa, että rahaa ruvettiin ikään kuin jo jakamaan, vaikka hallintosääntöä tai valtuustoja ei ole edes vielä muodostettu!

– Rahojen ympärillä on jo pidetty kokouksia, kun kuitenkaan ei ole vielä sovittu it-järjestelmien ja potilastietojärjestelmien yhteensovitteluya. Kyllä nämä hallinnon rahat pitää budjetoida kuntien talousarvioihin, ja kaiken pitää olla läpinäkyvää ja eduskunnan kautta menevää, Essayah vaatii.

Vielä on epäselvää sekin, miten esimerkiksi tukipalvelut järjestetään.

– Myös kiinteistöt vaativat erityisosaamista, Essayah toteaa.

– Sotekiinteistöt siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle. Asetus on vasta tekeillä.

Essayah tulee pienehköltä paikkakunnalta Lapinlahdelta.

Pelkääkö hän maakuntakeskusten ja suurimpien kaupunkien jyräävän?

– Kyllä on vaarana, että pienet kunnat menettävät palveluita – ja oman äänensä aluevaltuustossa. Mallissa on vikaa, sillä suurin osa Suomen kunnista uhkaa jäädä ilman omaa edustajaa.

– KD lähti taklaamaan tätä sillä, että huomioimme ehdokasasettelussa alueellisen tasapainon.

– Voisi olla hyvä, jos aluevaltuustoihin tulisi kahden kolmanneksen enemmistöpäätökset ja kenties äänivaltarajoittimen käyttö, Essayah pohtii.

Miten aika riittää kaikkeen, jos Essayah menee aluevaltuustoonkin?

Puheenjohtajan ja kansanedustajan tehtävän lisäksi perheellinen Essayah on Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen sekä Lapinlahden kunnanvaltuutettu.

– Rahaa siirtyy niin valtavasti hyvinvointialueiden kontolle, että on tärkeää päästä sinne katsomaan, miten rahat käytetään. Lisäksi rahoitus vieläpä lähtee pari miljardia takamatkalta, jolloin on iso riski, että palveluja lähdetään karsimaan.

– Minulla on riittänyt aika näihin kaikkiin luottamustehtäviini. Pidän todella keskeisenä sitä vastuuta, joka aluevaltuustoille annetaan. Jos äänestäjät minulle mahdaatin sinne antavat, otan sen mielelläni vastaan.

Minulla on riittänyt aika näihin kaikkiin luottamustehtäviini. Pidän todella keskeisenä sitä vastuuta, joka aluevaltuustoille annetaan. Jos äänestäjät minulle mahdaatin sinne antavat, otan sen mielelläni vastaan.

Essayah ei vielä äänestänyt ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

– Laskelmoin, että väkeä on eniten liikkeellä juuri tänään. Ehkä huomenna tai ylihuomenna olen liikenteessä ja annan ennakkoääneni.

Monella ei ole vielä käsitystä, ketä äänestäisi. Mitä pitäisi tehdä?

– Nyt kannattaa mennä KD:n sivuille –  sieltä löytyvät kaikki Kristillisdemokraattien ehdokkaat  hyvinvointialueittain jaoteltuna. Jokaisessa kunnassa voi äänestää koko hyvinvointialueen ehdokkaita, Essayah muistuttaa.

– Meillä on Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Savossa täydet ehdokaslistat, ja kaikkialla todella päteviä ehdokkaita, joilla on asiantuntemusta, asennetta ja arvoja.

Katso sote-live jälkikäteen!

Sari Essayah’n keskiviikon sote-liven voi katsoa myös jälkikäteen KD:n Facebook-sivulta https://www.facebook.com/kristillisdemokraatit.

Torstaina 13.1. sote-live Facebookissa klo 19; haastateltavina KD:n puheenjohtajistosta Sari Essayah, Peter Östman ja Tiina Tuomela. Östman on ehdokkaana Pohjanmaan aluevaltuustoon, Tuomela Vantaa-Keravalle ja Essayah Pohjois-Savoon.

Perjantaina 14.1. sote-live Facebookissa klo 19, haastateltavina sote-asiantuntija-aluevaaliehdokkaita.

 

 

 

 

Ylös