– Koen suurta paloa päästä vaikuttamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen laatuun, Tiina Tuomela kertoo

18.1.2022 klo 09:19 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n varapuheenjohtaja, Vantaan kaupunginvaltuutettu ja lastenlääkäri Tiina Tuomela on sote-alan asiantuntija ja varsinainen moniottelija. Hän on ehdolla Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuustoon numerolla 422.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela on antanut viimeisen vuosikymmenen aikana asiantuntijuutensa monipuoliseen käyttöön: Hänet tunnetaan sote-alan suvereenina osaajana, mutta myös sisäilmaongelmien asiantuntijana, asunnottomuuden kitkemiseen sitoutuneena päättäjänä sekä ruoka-avun järjestäjänä.

Tuloksia ahkerasta vaikuttamisesta on kertynyt paljon. Valtakunnan politiikassa Tuomela ja hänen kahdeksan vuoden ajan luotsaamansa KD Naiset ajoivat vuonna 2018 kansalaisaloitteella Suomeen vanhusasiainvaltuutetun virkaa, joka on nyt viimein perustettu. KD Naiset lanseerasivat Tuomelan kaudella vanhustenhoitoon lisäksi neljä takuuta: ruoka-, ulkoilu-, hygienia- ja yhteisötakuun.

– Sain vanhusten palveluihin hyvän ruohonjuuritason opin

– Sain samalla vanhusten palveluihin hyvän ruohonjuuritason opin, hän itse toteaa nöyrästi aikaansaannoksistaan.

Vantaan kaupunginvaltuustossa Tuomela uusi paikkansa kesäkuun kuntavaaleissa. Koko viime kauden hän vaikutti myös sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä.

Tuomelan meriitit ovat kovaa valuuttaa aluevaaleissa. Motivaatio liittyy siihenkin, että nyt valittavat valtuutetut pääsevät vaikuttamaan koko vuosikymmenien, ellei jopa vuosisadan uudistukseen.

– Lääkärinä koen tärkeäksi päästä vaikuttamaan siihen, miten sote-palvelut jatkossa kehittyvät. Aluevaltuustoihin tarvitaan ammatillista osaamista, mutta toki myös kokemusasiantuntijoita.

– Omaan tieto-taitoa juuri sosiaali- ja terveyspalvelujen alalta ja palan halusta päästä vaikuttamaan palvelujen laatuun. Hoitoon on päästävä ja hoitoketjujen tulee toimia sujuvasti. Peruspalvelujen, kuten neuvolat, tulee toimia lähipalveluina, hän kertoo tavoitteistaan.

Tuomelan mukaan ennaltaehkäisyyn on panostettava hyvinvointialueilla.

– Tarvitsemme lisää erikoislääkärien jalkautumista perusterveydenhuoltoon. Yhteistyö sosiaalitoimen kanssa tulee sujua aukottomasti.

Tiina Tuomela (kuvassa keskellä) Tiina Arlinin ja Laila Jouhkin kanssa.

Pahentuneesta henkilöstöpulasta kärsivälle hoita-alalle tarvitaan Tuomelan mukaan sekä veto- ja pitovoimaa. Hän on sitä mieltä, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan työnhyvinvointia ja palkkausta on parannettava.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Tuomela nopeuttaisi erityisesti hoitoon pääsyä.

– Kiireettömään hoitoon pääsee Vantaalla noin 43 vrk:ssa. Tuota aikaa tulisi ehdottomasti lyhentää ainakin 14 vuorokauteen. Suunniteltu 7 vuorokautta ei kyllä tällä hetkellä ole aivan realistinen. Mutta 14 vuorokautta voisi jopa toteutua, Tuomela arvioi.

Hän kertoo olevansa lähipalvelujen, kuten neuvoloiden, puolella. Lähipalvelu voi Tuomelan mukaan olla myös liikkuva palvelu kuten sote-bussi, joka tuo lääkärin ja hoitajan potilaan luo.

Korona-aika on rajoittanut kampanjointia kaikkialla, myös Vantaalla ja Keravalla. Tuomelan valikoimassa on ollut somea, lehtimainoksia ja radio- ja ulkomainontaakin. Tuomela on onnistunut myös jalkautumaan.

– Torikampanjaakin tehdään, hän kertoo.

Ylös