Aluevaaleista suoraan käräjille – Päivi Räsäsen syytteiden käsittely alkaa ensi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa

20.1.2022 klo 13:54 Politiikka Samuli Rissanen

Aluevaalien jälkeisenä päivänä Helsingin käräjäoikeudessa alkaa kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsästä koskevien syytteiden käsittely.

Ensi maanantaina 24.1. klo 9.30 alkavan oikeudenkäynnin ajankohta on Räsäsen mukaan  haasteellinen. Räsänen on viime viikot valmistautunut Kanta-Hämeen aluevaaliehdokkaana vaaleihin.

Hän kertoo odottavansa oikeuden käsittelyä rauhallisella mielellä.

En peräänny Raamattuun pohjautuvasta vakaumuksestani ja olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta

– Vetoan perustuslakiin sekä kansainvälisiin sopimuksiin kirjattuun sanan- ja uskonnonvapauteen. En peräänny Raamattuun pohjautuvasta vakaumuksestani ja olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa.

Räsänen sanoo pitävänsä kunniatehtävään puolustaa sanan- ja uskonnonvapautta oikeudenkäynnissä, jota hän kutsuu ”Raamattukäräjiksi”.

– Tiedostan, että tämä tapaus on sanan- ja uskonnonvapauden kannalta historiallinen. Oikeuden päätös ei koske pelkästään kristittyjen vaan muidenkin vapautta ilmaista oma vakaumuksensa, hän sanoo.

Rikosprosessi sai alkunsa Räsäsen kesäkuussa 2019 julkaisemastani twiitistä, jossa hän esitti kysymyksen Pride- tapahtuman tukijaksi ilmoittautuneelle evankelisluterilaiselle kirkolle.

Julkaisun pääsisältö oli kuvaliite Uuden testamentin Roomalaiskirjeen 1. luvun jakeista 24–27.

– Kritiikkini kohteena ei ollut mikään vähemmistö, vaan oman kirkkokuntani johto. Kirkkolain ja -järjestyksen mukaan kirkko tunnustaa Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa ja kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan.

Kansalaisen rikosilmoituksen pohjalta käynnistyneen esitutkinnan tultua julkisuuteen, rikosilmoituksia Räsäsestä tehtailtiin kaikkiaan viisi.

Valtakunnansyyttäjä nosti 22.4.2021 syytteet kolmesta eri teosta. Esiin nostettiin myös Räsäsen vuonna 2004 julkaistu kirjoittamani pamfletti ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” ja Ruben Stillerin 20.12.2019 julkaistu radiokeskustelu ”Mitä Jeesus ajatteli homoista”, joka on yhä kuunneltavissa Yle Areenassa.

Näiden osalta poliisi ei katsonut rikosta tapahtuneen, mutta valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnat suoritettaviksi. Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola joutui niin ikään syytetyksi sen vuoksi, että hän oli vastuussa pamfletin julkaisemisesta ja saatavilla pitämisestä.

– Poliisi on käyttänyt työaikaansa tuntikausia kuulusteluihini ja sen lisäksi moninkertaisesti tutkintaan, selvityksiin ja lausuntoihin. Valtakunnansyyttäjän virasto tutki asiaa ennen päätöstään yli puoli vuotta ja nyt syytteillä työllistetään oikeuslaitosta. On mahdollista, että syytteiden käsittely etenee korkeampiin oikeusasteisiin, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, Räsänen arvioi.

Kaikkien syytteiden kohdalla hän kiistää syyllistyneensä mihinkään lainvastaiseen.

– Tutkinnan kohteena olevat lausuntoni kytkeytyvät Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin avioliitosta, miehenä ja naisena elämisestä ja erityisesti apostoli Paavalin opetukseen homoseksuaalisista teoista Jumalan tahdon vastaisina. Raamatun opetukset eivät nouse vihasta mitään ihmisryhmää kohtaan vaan rakkaudesta lähimmäiseen, hänen parhaakseen.

Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan näkemykseni olisi, että ”homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit”, ja että pitäisin heitä alempiarvoisina muihin ihmisiin nähden, Räsänen kertoo.

– Tällaista en ole missään yhteydessä sanonut. Kaikenlainen halventava puhe on vastoin vakaumustani. Pidän väitettä loukkaavana homoseksuaaleja ihmisiä kohtaan.

– Olen korostanut, että kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuviksi ja heillä on yhtäläinen ihmisarvo ja ihmisoikeudet. Kaikki ihmiset ovat syntisiä ja saavat syntinsä anteeksi turvautumalla Jeesuksen sovitustyöhön.

Mahdollinen tuomio kiihottamisrikoksesta olisi enintään kaksi vuotta vankeutta tai sakkorangaistus. Räsäsen mukaan vakavammaksi ongelmaksi nousisi vaatimus sensuurista: käsky poistaa sosiaalisen median päivitykset tai julkaisukielto kirjoitukselle. Tuomio avaisi hän mukaansa pään vastaavien julkaisujen kiellolle ja uhkan modernista kirjaroviosta.

– Tässä tilanteessa koen kunniatehtäväkseni puolustaa sanan- ja uskonnonvapautta.

Ylös