Varsinais-Suomen aluevaaliehdokas Ella-Maria Tuomela haluaa järkeistää YTHS:n palvelut – ”Tarvitaan lainmuutos”

20.1.2022 klo 13:04 Mielipiteet & Blogit KD Lehti

Salolainen korkeakouluopiskelija ja aluevaaliehdokas Ella-Maria Tuomela perustelee mielipidekirjoituksessaan, miksi tarvittaisiin lakimuutos Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön terveydenhuoltomaksuun. ”Se tulee veronmaksajalle kalliiksi.”

Kaikilta suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevilta tutkinto-opiskelijoilta on peritty 1. tammikuuta 2021 alkaen YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö) terveydenhuoltomaksu. Maksu on lakisääteinen ja ulosottokelpoinen riippumatta siitä voiko opiskelija käyttää palveluita tai ei. YTHS:n palveluiden saavutettavuus on määritelty oppilaitoksen mukaan. Verkko-opiskelun ja muiden etäopiskelujen aikakautena palvelut eivät oikeasti ole monien käytettävissä.

Maksu on lakisääteinen ja ulosottokelpoinen riippumatta siitä voiko opiskelija käyttää palveluita tai ei. Verkko-opiskelun ja muiden etäopiskelujen aikakautena palvelut eivät oikeasti ole monien käytettävissä.

Käytännössä siis esimerkiksi salolainen opiskelija, joka etäopiskelee Lapin yliopistossa, on velvoitettu maksamaan YTHS:n maksun, mutta hän voi käyttää YTHS:n palveluita vain Rovaniemellä tai muissa YTHS:n omissa toimipisteissä, kuten Turussa.

Salossa YTHS:n palvelut tuottaa ostopalveluna Mehiläinen, mutta näitä palveluita salolainen opiskelija ei voi käyttää ”väärän” opiskelupaikkakunnan vuoksi.

Salolainen opiskelija maksaa YTHS:n maksun, mutta todennäköisesti käyttää kunnallista terveydenhuoltoa. Mikäli opiskelija on työelämässä, on vaihtoehtona työterveyshuolto. Kaikkea ei voi hoitaa työterveydessä, joten opiskelijaa hoidetaan myös kunnallisessa perusterveydenhuollossa, josta hän maksaa vuosi- tai käyntimaksut. Veronmaksajalle tämä tulee kalliiksi, koska valtio maksaa opiskelijan valtionosuuden sekä YTHS:lle että kunnalliseen terveydenhoitoon.

Veronmaksajalle tämä tulee kalliiksi, koska valtio maksaa opiskelijan valtionosuuden sekä YTHS:lle että kunnalliseen terveydenhoitoon.

Jotta päällekkäisiä kustannuksia ei syntyisi valtiolle tai opiskelijalle, tulisi YTHS ottaa yhdeksi hyvinvointialueen palveluntuottajista. Tällöin käytettävä palvelupiste määräytyisi opiskelijan asuinpaikan mukaan. Lakimuutoksen kautta YTHS voisi olla auttamassa kantokyvyltään rajallista perusterveydenhuoltoa.

YTHS:n palveluiden piirissä on yli 270 000 korkeakouluopiskelijaa.

Ella-Maria Tuomela

Kirjoittaja Ella-Maria Tuomela on salolainen korkeakouluopiskelija, Kristillisdemokraattien Salon seudun paikallisosaston puheenjohtaja sekä Varsinais-Suomen aluevaaliehdokas numerolla 628

Ella-Maria Tuomelan ehdokasesittely KD:n vaaligalleriassa

Varsinais-Suomen aluevaaliehdokas Ella-Maria Tuomela on sosionomi-sairaanhoitajaopiskelija ja lähihoitaja, sekä neljän lapsen äiti Salon Perttelistä. Hänen vaalisloganinsa on: Saavutettavat sote-palvelut kuuluvat kaikille.

 

Ylös