Suomen kristillisdemokraattisin kunta oli aluevaaleissakin Luoto – kansanedustaja Peter Östmanin kotipitäjässä KD:ta äänesti 52 prosenttia kuntalaisista

24.1.2022 klo 12:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Peter Östman on kerännyt muun muassa ruotsinkielisen rannikkoseudun kattavan Pohjanmaan hyvinvointialueella 703 ääntä ja on menossa aluevaltuustoon kolmen muun kristillisdemokraatin kanssa.

– Olen alkanut tottumaan siihen, että Vaasan vaalipiirissä rannikkoseudulla ihmiset käyvät vähemmän äänestämässä ennakkoon ja äänestävät vasta vaalipäivänä, jolloin tulee parempia lukuja KD:lle, hän kertoo.

Alkuillasta ääntenlaskenta näytti KD:lle Pohjamaalla neljän prosentin kannatuslukuja, joka lopulta yöhön mennessä oli tasan 7 prosenttia.

Östmanin (703 ääntä) lisäksi aluevaltuuston pääsevät Martin Byggmästar (572 ääntä), David Petterson (443 ääntä) sekä Andreas Hjulfors (370 ääntä).

Valtuustopaikoissa mitaten alkuilta näytti KD:lle vain kahta paikkaa, mutta määrä oli lopulta tuplat eli neljä.

Östmanin (703 ääntä) lisäksi aluevaltuuston pääsevät Martin Byggmästar (572 ääntä), David Petterson (443 ääntä) sekä Andreas Hjulfors (370 ääntä).

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ja erityisesti Östmanin kotiseudulla kristillisdemokraattien tilanne muuttui yhtä dramaattisesti: Alueen mahtipuolue Rkp sai Östmanin kotikunnassa Luodossakin ennakkoon hyvin ääniä, mutta tilanne kääntyi vaalipäivän äänten tullessa laskuun.

Luodossa KD uusi kuntavaalien tuloksensa: 52 prosenttia kuntalaisista äänisti aluevaaleissakin kristillisdemokraatteja. Östmankin keräsi suurimman osan omasta äänipotistaan Luodosta sekä lähellä olevasta Pedersörestä.

Luodon kuntalaisten ahkera äänestysinto vaikutti myös siihen, että kunnasta saatiin peräti kolme edustajaa aluevaltuustoon.

Rkp:n mahtialueella Kristillisdemokraateilla on vaikeampaa etenkin hyvinvointialueen keskuskaupungissa Vaasassa, jossa puolueen kannatus on alle valtakunnallisen keskiarvon, eli 3,7 prosenttia. Pietarsaaressa sen sijaan puolue kuuluu keskikastiin 9,4 prosentin kannatuksella.

 

Ylös