15 lääkäriä ja seitsemän hoitajaa – KD:n aluevaltuutetuista reilu kolmannes on sote-ammattilaisia

26.1.2022 klo 10:19 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien listalta aluevaltuustoihin valituista 57 ehdokkaasta reilu kolmannes on sote-ammattilaisia.

Aluevaaleja saattoi hyvällä syyllä kutsua myös sote-vaaleiksi, sillä hyvinvointialueiden valtuustot päättävät sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustointa koskevista asioista.

Ehdokkaan ammatilla oli myös merkitystä: Erityisesti sote-ammattilaisiin luotettiin vaaleissa.

Kristillisdemokraattien 57 aluevaltuutetuista 22 on sote-ammattilaisia,  joista 15 lääkäriä ja seitsemän hoitajaa.

Esimerkiksi kristillisdemokraattien 57 aluevaltuutetuista 22 on sote-ammattilaisia,  joista 15 lääkäriä ja seitsemän hoitajaa.

Länsi-Uudeltamaalla vaalisensaation tehnyt terveyskeskuslääkäri Ari Mönttinen arvioi itsekin, että asiantuntijuus oli näissä vaaleissa kovaa valuuttaa. 1545 äänen voimalla aluevaltuustoon ponnistanut Lohjalla asuva ja Vihdissä työskentelevä Mönttinen sai valtuustoon seuraa Espoon Kaarina Järvenpäästä, joka on niin ikään lääkäri.

Vantaa-Keravalla KD:n ääniharava oli lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela, jonka haaviin tarttui 1298 ääntä.

Itä-Uudellamaalla läpimenneellä laulupedagogi Tiina Sinkkosella on myös sairaanhoitajan tutkinto.

Varsinais-Suomessa KD:n listalta valituksi tuli lääkäri, toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kuokkanen ja Pirkanmaalla kansanedustaja, gynekologi Sari Tanus.

Satakunnassa KD:n kolmen ehdokkaan vaali-ihmeestä vastasi osaltaan lastenlääkäri, lääketieteen tohtori Marketta Juntunen.

Kanta-Hämeessä kovan vaalituloksen tehnyt kansanedustaja Päivi Räsänen on koulutukseltaan lääkäri. Hän on myös toiminut muun muassa terveyskeskuslääkärinä.

Päijät-Hämeen puolella kuudesta KD:n listan läpimenijästä yksi on lääkäri, nimittäin lahtelainen Leena Kaartinen.

Kymenlaaksossa molemmat KD:n läpimenijät ovat sote-ammattilaisia: Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen Kouvolasta ja Kotkan kaupunginvaltuutettu, sairaanhoitajana työskentelevä Mikko Almgren.

Etelä-Karjalan ainut KD:n edustaja aluevaltuustossa on lääkäri ja pitkän linjan puoluevaikuttaja Juha Rantalainen.

Etelä-Savossa sen sijaan menestyi palkittu lähihoitaja Liisa Ahonen.

Pohjois-Savon läpimenijät ovat Sari Essayahia lukuunottamatta sote-ammattilaisia. Kuopiolainen pastori Björn Cederberg on lääkäri, Annukka Ojala terveyskeskuslääkäri, Riitta Anttila niin ikään lääkäri ja Sari Kaurala sairaanhoitaja.

Pohjois-Karjalan toinen läpimenijä on palveluesimiehenä työskentelevä terveydenhoitaja Satu Melkko.

Etelä-Pohjanmaalla läpi meni KD:n listalta lääkäri Hanna-Liisa Malmi.

Muun muassa ruotsinkielisen rannikkoseudun kattavalta Pohjanmaan alueelta valituksi tuli ensihoitajana työskentelevä Martin Byggmästar.

Pohjois-Pohjanmaalla yli 1000 ääntä keräsi kunnallisneuvos, terveydenhoitajan (AMK) tutkinnon omaava Marja-Leena Kemppainen Oulusta.

Psykologi ja sairaanhoitaja Jaakko Mikkola meni läpi Kainuussa ja Lapissa upean vaalituloksen teki hammaslääkäri Timo Alaräisänen, joka keräsi 1205 ääntä.

 

 

 

Ylös