Pirkanmaan aluevaalimenestyksen ilon keskelle saapui järkyttävä suruviesti – Pekka Matilainen kuoli yllättäen, vain 52-vuotiaana

26.1.2022 klo 13:36 Kotimaa Kristiina Kunnas

Rakastettu isä, aviomies, toiminnanjohtaja, kuntapoliitikko ja auttaja Pekka Matilainen jätti jälkeensä ammottavan aukon ja suuren surun.

Pirkanmaan Kristillisdemokraattien vaali-ilon keskelle saapui pysäyttävä uutinen. Kristillisdemokraattien Kangasalan varavaltuutettu, ViaDian toiminnanjohtaja, köyhien ja vähäosaisten suurisydäminen auttaja Pekka Matilainen oli kuollut täysin äkillisesti rakastamansa harrastuksen parissa. 52-vuotias suuren perheen isä menehtyi peuravahdissa maanantaina 24. tammikuuta.

– Kun kuulin tiistaiaamuna suru-uutisen, loppui päivän kulku siihen. Vaikka kuinka sanotaan, ettei kukaan ole korvaamaton, tuntuu ettei se ole totta Pekan kohdalla, toteaa aluevaltuustoon sunnuntain vaalissa valittu Tampereen kaupunginvaltuutettu, pitkäaikainen KD-aktiivi Sirpa Pursiainen.

Sosiaalinen media alkoi eilen täyttyä osanottoviesteistä.

Aamulehdessä oli tiistaina pitkä uutinen Matilaisen kuolemasta. Puoliso Tiina Oslanus-Matikainen kuvaa Pekkaa Aamulehden jutussa näin: ”Pekka oli iso ja pelottavannäköinen mies, mutta sisimmältään nallekarhu, joka osasi pyytää myös anteeksi, jos sanoi liian jyrkästi.”

Aamulehti kertoo, että Tiina Oslanus-Matilainen ja Pekka Matilainen ehtivät olla naimisissa 20 vuotta. ”Lohduttaa, että kun aika oli täynnä, Pekka sai lähteä rakkaan harrastuksensa parissa”, Pekan vaimo Tiina Oslanus-Matilainen sanoo Aamulehdessä.

Perheessä on neljä 9–17 -vuotiasta lasta, kaksi poikaa ja kaksi tytärtä.

Aamulehden nettiartikkeli Matilaisesta nousi luetuimpien joukkoon, samoin kävi jutussa linkkinä olleelle Pekan aiemmalle haastattelulle Iskä, voiko tästä mitenkään selvitä?”– Pekka Matilainen yritti valaa poikaansa toivoa, mutta sitten poliisi soitti suruviestin. 

Nuoruuden perheensä esikoisen Jannen Pekka menetti itsemurhaan 2017. Pekka oli itse päässyt irti päihteistä ja rikollisesta kierteestä vankilassa vuonna 2000. Hänen vaikuttava tarinansa TV:n keskusteluohjelmissa ja lehtien haastatteluissa on koskettanut lukuisia katsojia ja lukijoita. Esimerkiksi Seurakuntalainen kertoo haastattelussa vuonna 2020 Pekan elämän keskeiset käänteet, otsikolla En pystynyt auttamaan poikaani.

Pekka Matilaisen poismeno jättää ammottavan aukon. Menetyksen kokivat oman perheen  lisäksi iäkäs äiti, sisarukset, ystäväpiiri, kollegat, monet autettavat ja apuasaaneet ja ViaDian työkaverit. Puoliso Tiina Oslanus-Matilainen työskentelee järjestösihteerinä. ”Olemme kuin samaa perhettä. Tämä on iso isku ViaDiassa”, Oslanus-Matilainen kertoo Aamulehdessä.

Matilainen oli valmis jakamaan tarinaansa – vaikka siinä revittiinkin omat haavat auki.

ViaDia Pirkanmaan diakoniatyö kasvoi merkittävästi Matilaisen toiminnanjohtajakaudella. Ruoka-avun lisäksi merkittävä osuus toiminnassa on ollut vankilasta päässeiden ja muidenkin kodittomien auttaminen. Hankkeet vaativat yhteistyötä monien toimijoiden kanssa, niin ministeriöiden, RiSen (Rikosseuraamuslaitos) kuin eri kuntienkin.

Pekka Matilainen jätti vaikuttavan testamentin. 20. tammikuuta, siis vain muutama päivä ennen äkillistä kuolemaansa, hän kirjoitti Facebookiin syvän huolensa päihdepolitiikan suunnasta.

”Päihdehoito ja päihdepolitiikka vaativat tarkastelua. Korvaushoidon rinnalle olisi pystyttävä tarjoamaan lääkkeetöntä vieroitusta ja kuntoutusta. Ihmisiä täytyy pystyä vapauttamaan päihteistä eikä sitoa tai velvoittaa heitä niihin.

Suhtautuminen kevyempiin huumeisiin kuten kannabikseen kevenee koko ajan yleisessä keskustelussa. Kun on itse saanut seurata vierestä läheisen kuolemaan johtanutta taistelua elämästä kannabispsykoosin jälkeen, tuntuu yleisen mielipiteen suunta aivan järjettömältä ja käsittämättömältä vähättelyltä.

Kannabiksen käyttäjien hoitoonohjaus pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin kovempienkin huumeiden kohdalla tehdään.

Väitän, että niiden lasten ja nuorten vanhempien, jotka katsovat vierestä sitä kärsimystä, on hyvin vaikea ymmärtää nykyistä päihde- ja mielenterveyspolitiikkaa.

Nämä asiat tulivat mieleen, kun olin äskettäin eräässä haastattelussa, jossa omat haavat taas kerran avattiin. Tosin hyvällä tavalla.”

Matilainen oli valmis jakamaan tarinaansa – vaikka siinä revittiinkin omat haavat auki. Hän antoi kasvot isälle, joka menetti esikoisensa kannabispsykoosin jälkeiseen itsemurhaan. Hän antoi kasvot miehelle, joka pystyi Jumalan armon ja elämänmuutoksen avulla katkaisemaan päihteidenkäytön, väkivallan ja rikollisuuden kierteen. Hän antoi koko kroppansa likoon köyhien, vähäosaisten, asunnottomien, syrjäytyneiden ja päihdekuntoutujien auttamiseen. Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä, hän jättäytyi pois aluevaaliehdokkuudesta, jotta voisi olla enemmän perheensä kanssa. Tämä haave katkesi kesken toteutumisensa.

Menetys on valtava. Suurin suru on lähimmillä.

Menetys on valtava. Suurin suru on lähimmillä. Puoliso Tiina Oslanus-Matilainen ja perheen neljä lasta joutuivat luopumaan aviomiehestä ja isästä aivan liian varhain.

Iloisessa eduskuntavaalikampanjassa kevättalvella 2019 Pirkanmaan Pekka Matilainen, Riitta Kuismanen, Piia Nurmela, Sirpa Pursiainen ja Jouni Kaasalainen. – Pekka teki koko sydämestään kaikkensa vähäisimpien veljien ja sisarten hyväksi. Hän ei jättänyt tekemättä. Se on asia, josta toivon meidän itse kunkin ottavan mallia, Sirpa Pursiainen lausuu Pekka Matilaisen muistoksi.

”Mukava ja valloittava kaveri joka paistoi mahtavia lettuja. KD-väelle jää suuri suru ja ikävä Pekkaa. Saappaat jalassa lähdit. Kuka voi noin isot ottaa…” Näin kirjoitti Jouni Kaasalainen tiistaina 25. tammikuuta Pekan muistolle. Kuvassa miehet ja ja sää aurinkoisina Tampereen keskustorilla 2019.

Lue lisää Pekka Matilaisesta!

Hanna Porrassalmen maaliskuussa 2021 KD-verkkolehdelle tuottaman artikkelin Kannabiksen laillistaminen kasvattaisi järjestäytyneen rikollisuuden markkinoita – ”Käyttäjät ostavat, mistä halvimmalla saavat” voit lukea täältä.

Samuli Rissasen artikkelit Pekka Matilaisesta Huono-osaisille löydettävä inhimillinen paikka osallistua yhteiskuntaan voit lukea täältä sekä ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen kertoo, kuinka autetaan niitä, joita kukaan ei ole osannut auttaa voit lukea täältä.

 

 

Ylös