Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen Sari Essayah ymmärtää Pekingin diplomaattiset kisaboikotit, mutta on tyytyväinen, että ne eivät koske urheiljoita kuten takavuosina

28.1.2022 klo 10:38 Politiikka Samuli Rissanen

Kiinan ihmisoikeustilanne on kehittynyt KD:n puheenjohtajan, Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) jäsenen Sari Essayahin mukaan heikompaan suuntaan viime vuosina.

Takavuosien olympiaboikoteilla ei kuitenkaan ole ollut poliittista vaikutusta, vaan ne ovat kohdistuneet suoraan kisoihin vuosia panostaneisiin urheiljoihin.

Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) jäsen Sari Essayah matkustaa Pekingiin huomenna, lauantaina. Edessä on muun muassa KOK:n sääntömääräisiä kokouksia ja kisojen seurantaa.

Essayahilla on myös erityinen tehtävä: Hänet on nimitetty Milano–Cortinan vuoden 2026 talviolympialaisten koordinaatiokomission puheenjohtajaksi ja Pekingissä hän raportoi siitäkin, miten seuraaviin talviolympialaisiin valmistautuminen on sujunut.

Pekingin olympiakisojen järjestämistä varjostavat koronan erityisesti urheilijoille aiheuttaman ylimääräisen stressin ja huolen lisäksi Kiinan ihmisoikeusloukkaukset.

Essayah arvioi YLE:n Aamu-tv-lähetyksessä 28.1, että Kiinan ihmisoikeustilanne on heikentynyt viime vuosina. Päätös Pekingin kisoista tehtiin seitsemän vuotta sitten.

Nyt ahtaalla ovat esimerkiksi uiguurit, Falun Gong, mutta myös kiinalaiset kristityt.

– Kristillisen kirjallisuuden levittäminen on kontrolloitu ja koronan varjolla pistetty kirkkoja ja seurakuntia kiinni eikä avaamisessa ole kiirehditty, Essayah kertoo.

– Jos vertaa Suomeen tällä hetkellä, Pekingin kisakupla on varmasti turvallisempi.

Boikotteja KOK on ymmärtänyt. Essayah’n mukaan jokaisella maalla on oikeus linjata omaa ulkopolitiikkaansa. Pekingin kisoja boikotoi useampi länsimaa USA etunenässä. Toisaalta Pekingin boikotit ovat diplomaattisia; ne eivät koske itse kisoja eivätkä ole ulottuneet urheilijoihin.

– Tämä on KOK:ssa pantu tyytyväisinä merkille, Essayah sanoo.

Takavuosien boikoteilla, jotka kohdistuivat kylmän sodan aikana Moskovan (1980) ja Los Angelesin (1984) kesäkisoihin, ei Essayhin mukaan ollut sellaista poliittista vaikutusta kuin toivottiin.

– Ensimmäisinä boikotit osuivat kisoihin pitkään valmistautuneisiin urheilijoihin, Essayah muistuttaa.

Suomi ei ole mukana Pekingin kisoja boikotoivien maiden joukossa.

Korona ei Pekingin matkan alla juuri huoleta Essayahia. Viime vuonna Tokion olympiakisoissa nähtiin jo, että koronakupla kestää kisoissa.

– Jos vertaa Suomeen tällä hetkellä, Pekingin kisakupla on varmasti turvallisempi.

Kilpailijoille puhtaiden koronatestien antaminen sen sijaan tuottaa ylimääräistä stressiä. Kilpakävelyn maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiaedustaja Essayah tietää, mitä arvokisoihin valmistautuminen merkitsee urheilijalle. Korona ei kiusannut Essayahin aktiiviuran aikana ja hän sai keskittyä itse suoritukseen, johon valmistautuessaan huippu-urheilija pyrkii sulkemaan pois mielestään kaiken muun.

Tällä hetkellä monella urheilijalla on kuitenkin lisäpaineita siitä, että he pysyvät terveinä, voivat antaa puhtaita koronatestejä, tehdä viimeistelyharjoitukset ja samalla latautua kisoihin.

Suomalaisille Essayah toivoo hyvää menestystä kisoissa.

– Entisenä urheiljana ajattelen, että jos urheilja pystyy kauden parhaimpaansa, siitä syntyy hyvää tulosta ja saamme hurrata katsomoissa hyville suorituksille, hän sanoo.

Ylös